IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява през април

Най-голямо е повишението на индекса в сферата на услугите – с 3,4 пункта

12:50 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът в България се подобрява през април с 1,9 пункта спрямо март 2019 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Подобрението се дължи главно на промишлеността, строителството и сектора на услугите, докато в търговията на дребно показателят запазва приблизително равнището си от предходния месец.

Новината може да се разглежда като добра, тъй като през март стопанската конюнктура в страната беше без съществена промяна, спрямо февруари. Въпреки лекото раздвижване в посока нагоре обаче, индексът е все още доста далече от миналогодишния си връх през май 2018 г., когато показателят достигна най-високо си ниво от 2010 г.

бк бк

Данните за бизнес климата в промишлеността показват повишение с 2 пункта. Причината са по-оптимистичните очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца също се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износа през следващите три месеца, уточняват от НСИ.

Същевременно през април средното натоварване на мощностите в промишлеността се понижава с 1,8 пункта в сравнение с януари и достига 75,7%.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 38,3 и 33% от предприятията.

Мениджърите в сектора не очакват повишение на цените в следващите 3 месеца.

бк1 бк1

В строителството бизнес климатът се подобрява с 1,3 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца също остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с март.

Производственият график е осигурен с договори за 5,1 месеца, като е регистрирано понижение от 0,5 месеца спрямо оценката през януари. По-неблагоприятни са и очакванията на мениджърите за нови поръчки през следващите шест месеца.

Факторите „несигурна икономическа среда“, „недостиг на работна сила“ и „конкуренция в бранша“ продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса. Очаква се цените да останат без промяна.

бк2 бк2

При търговията на дребно стопанската конюнктура остава приблизително на нивото си от март. Оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца остават благоприятни. Същевременно и очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, показват още данните на НСИ.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

бк3 бк3

В сектора на услугите повишението на индекса е с 3,4 пункта. Според информацията на НСИ причината е в подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-оптимистични са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да затрудняват в най-голяма степен дейността на предприятията, като анкетата отчита засилване на неблагоприятното въздействие на втория фактор. Не се очаква промяна на цените през следващите три месеца.

бк4 бк4

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още