IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява през януари до шестмесечен връх

Строителните предприемачи отчитат подобрено състояние на фирмите и очакват през следващите шест месеца засилена строителна активност

11:59 | 30.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс </em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първия месец на тази година общият показател на бизнес климата нараства с 1,9 пункта в сравнение с декември 2018 г., което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и сектора на услугите. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), които се базират на бизнес анкети. Стопанската конюнктура в страната през януари се оценява като благоприятна.

Състояние на бизнес климата – общо

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 4,1 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и прогнозите им за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, които затрудняват дейността на фирмите, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

От анкетата се разбира, че продажните цени в промишлеността вероятно ще се увеличат, макар че преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца .

Очакваната производствена активност в промишлеността в следващите три месеца

Строителство

През януари съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 1,2 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Производственият график е осигурен с договори за 5,6 месеца, като този период е по-голям в сравнение с три месеца по-рано – 5,3 месеца за октомври 2018 година. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса. По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Очаквания за нови поръчки в строителството през следващите шест месеца

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се понижава с 1,7 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията на търговците за обема на продажбите и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар, през следващите три месеца също са по-резервирани.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. Търговците на дребно не предвиждат повишение на продажните цени през следващите три месеца.

Фактори, ограничаващи подобрението на бизнес ситуацията в търговията на дребно

(относителен дял на предприятията)

Услуги

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1,2 пункта главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, отчитат в НСИ. По-оптимистични са и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

Основните пречки за бизнеса са свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. Относно продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още