Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес климатът в България се влошава и през октомври

Най-песимистични са нагласите при търговията на дребно

Бизнес климатът в България се влошава и през октомври

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнес климатът в България продължава да се влошава за четвърти пореден месец. През ноември индексът на стопанската конюнктура намалява с 2,2 пункта спрямо октомври, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.  За сравнение, през десетия месец спрямо деветия намалението беше от 2,3 пункта.

Влошаване на нагласите има в повечето наблюдавани сектори - търговия на дребно, сфера на услугите и строителството. Подобрение се отчита единствено в промишлеността.

От анкетите е видно още, че мениджърите в почти всички стопански сфери очакват увеличение на цените през следващите три месеца, а несигурността на икономическата среда се посочва като най-голямо затруднение за бизнеса.

През ноември съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 3,2 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозното затруднение за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени в промишлеността 22,4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

При бизнес климата в строителството НСИ отчита намаление с 4,1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени спрямо октомври, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като последната анкета отчита нарастване на негативното им влияние. В сравнение с предходния месец делът на мениджърите, които прогнозират продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, се увеличава.

При търговията на дребно показателят се срива с 8,4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Песимистични са и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочен от 75,6% от предприятията. На заден план остават трудностите, свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени през следващите три месеца продължават да са в посока на увеличение.

През ноември бизнес климатът при услугите се понижава с 4,7 пункта в резултат на по-песимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги. Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие. В сравнение с октомври нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в сектора да се повишат през следващите три месеца.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Магазини за нехранителни стоки с 30% спад на приходите заради сертификата