Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес обединения искат оттегляне на законовите промени, защитаващи трудови права

Две от организациите са против предлаганите поправки, искат обсъждане в Тристранния съвет

Бизнес обединения искат оттегляне на законовите промени, защитаващи трудови права

Снимка: Архив Ройтерс

Национално представителните организации на работодателите в България настояват за оттегляне на законовите промени, които вчера внесоха в парламента омбудсманът и КНСБ.

Това се посочва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратена до медиите по повод внесения вчера в деловодството на Народното събрание пакет от предложения за промени в седем закона в защита на трудовите права и възнаграждения на работниците.

Работодателите определят законодателните промени като „грубо нарушение на световната и европейска практика“ и настояват за внасянето им след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Работодателите посочват, че са били предложени изменения в Кодекса на труда, без те да бъдат обсъдени с едната група социални партньори. 

Още по темата

Двете бизнес организации са против внесените предложения за промени.

Относно предлаганата възможност работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати те посочват, че тя може да бъде ползвана за насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти.

За предложението преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори от двете организации твърдят, че това заплашва устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити.

Ще се отнася до предложението за недопускане на фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения, от бизнеса твърдят, че това ще влоши условията за правене на бизнес.

Според АИКБ и КРИБ в България „не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват“. По данни на организациите при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 години
Популизъм, алчност и защита на користни цели! Ако са изплатени 30 милиарда за работни заплати, то средната заплата е 1500 лв! Робството е факт и жалкото е че то се създава и поддържа от цялата държавна машина. Няколко десетки хиляди палати , обслужвани от пет пъти повече лимузини , охранители и слуги, в най-бедната държава, без никакъв стопански живот, с държавни кредити над 24 милиарда евро и средна надница 30 лева-това е картината на РОБСТВОТО на Алчните!

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро