IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес средите очакват единомислие и стабилност от политическия елит

Липсата на доверие в институциите доведе до влошаване на бизнес климата, заяви Валентин Георгиев от Американската търговска камара

11:26 | 08.10.14 г.
Бизнес средите очакват единомислие и стабилност от политическия елит

Липсата на доверие в институциите доведе до влошаване на бизнес климата. Ако това продължи и не се намери формулата за правителство час по-скоро, ситуацията ще продължи да се влошава. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара.

„В момента, в който имаме работещ парламент и се види единомислие сред политическия елит, което е да добра основа за стабилно правителство, това веднага ще доведе до успокоение в бизнес средите и цялото българско общество. Стабилност, това искаме всички –  обществото и бизнесът“, заяви той.

Валентин Георгиев изтъкна, че много от нещата, които бизнесът предлага на политиците, са разумни. Въпреки това при срещите с политически лидери често разговорите били чисто протоколни.

„Има сянка на съмнение, че бизнесът гони много частен интерес, докато политиците трябва да се грижат и за обществения. Това не е така. И българският, и чуждестранният бизнес отделят средства за социални програми“, посочи той.

Валентин Георгиев коментира, че въпросите, които поставят американските фирми, преди да развиват бизнес в България, се променят. Преди години те са питали основно за корупцията, а сега питат колко стабилна ще е бизнес средата и дали се очакват промени в законите. „Виждаме, че последните 1-2 години става много бърза промяна на регулаторната рамка. Това е въпрос номер едно“, посочи той.

Въпрос номер две на инвеститорите е за кадрите. Затова според директора на Камарата един от най-големите национални приоритети трябва да бъде реформата в образователната система и решаването на проблема с безработицата.

„Проблемът е, че не сме страна с многобройно население. Не е достатъчна само високата заплата. Това не удовлетворява един човек, ако другите неща около него не са както трябва. Много кадри напускат, защото цялостната среда не е привлекателна, а това са най-вече млади хора“, изтъкна той.

По повод предизборните дебати дали трябва да отпадне плоският данък Валентин Георгиев коментира, че ако концепцията за 10-процентно облагане на доходите се промени, може да бъде загубено едно предимство, с което България привлича инвестиции.

Фирмите искат обаче не толкова конкретен процент на данъка, колкото стабилна среда и върховенство на закона, посочи още той.

Във връзка с мораториума за шистовия газ Георгиев заяви, че първо трябва да си изясним искаме ли да знаем с какъв ресурс разполагаме, а след това – да се прецени влиянието върху околната среда, да си изясним дали искаме да го ползваме, или не, и дали ще го експлоатираме сега, след 50 или 100 години.

На въпрос за очакваното предоговаряне на контрактите на американските централи в Маришкия басейн той коментира, че като цяло чуждестранните инвеститори в енергийния сектор през последната година са били в непрекъсната обсада.

Още видеа вижте в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още