IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Антикризисните мерки в България не бяха добре планирани

Мярката 60/40 да бъде преработена във вариант 75/100, настояват от АИКБ

18:42 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Антикризисните мерки в България не бяха добре планирани. Единствената мярка, която работи по-продължително време, е тази за заетостта 60/40, която обаче трябва да бъде преработена във вариант 75/100, тоест мярката да компенсира само неотработеното време за предприятия с намалени приходи от продажби. Тя не трябва да изплаща 60% от разходите за труд, а да се плаща 75% от неотработено време. За отработено време работодателят плаща пълно възнаграждение, докато получава компенсация само за неотработеното. Това заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът обясни, че ефектът от мярката е незадоволителен в досегашния вариант.

"По мярката 60/40 бяха подпомогнати около 12 500 предприятия, като 300 000 работни места бяха запазени. Това е два пъти по-малко от обхвата на подобни мерки в останалите европейски страни. Там обхватът на заетите лица е бил около 30%, докато тук е около 15%. Мярката възстановява 60% от разходите за труд. Така се получи парадоксът, че някои предприятия с намалени приходи от продажби реализираха по-големи печалби заради икономиите в разходите за труд", посочи Иванов. 

Гостът е на мнение, че ако мярката 60/40 бъде преработена във вариант 75/100, то това би намалило разходите шест пъти. Идеята вече е предложена на икономическия екип на служебното правителство.

Друга тема от разговора бе свързана с икономическото възстановяване на страната ни.

"Последните данни от края на март показват, че българската икономика се възстановява с добри темпове. Бюджетът от приходната част се справя добре. Надяваме се здравната криза да отслабне и през лятото да се ускори икономическият растеж. Туризмът и транспортът са едни от най-пострадалите сектори. Все още не е ясно какво ще бъде туристическото лято в България. Там възстановяването ще бъде най-трудно. Очакванията са туристическият сезон през 2022 г. да бъде първият успешен", коментира той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още