IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът да атакува такса смет в съда, призовава БСК

Начинът, по-който се изчислява таксата, е незаконен, смята изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев

14:12 | 23.10.12 г.
Бизнесът да атакува такса смет в съда, призовава БСК

За нов и справедлив начин за определяне и заплащане на такса битови отпадъци се обявиха от Българска стопанска камара (БСК) днес по време на пресконференция относно изчисляването на така наречената "такса смет", съобщиха от пресцентъра на камарата.

По думите на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев начинът, по който сега се определя таксата е незаконен и противоконституционен.

Към настоящия момент таксата се събира на базата на данъчната оценка на имотите и на активите на предприятията, а не въз основа на количеството, което бива изхвърляно от гражданите и стопанските субекти.

Според закона за управление на отпадъците общините са задължени да измерват и отчитат в НСИ количествата отпадъци, които са събрани и депонирани. Именно на база тях се определя и таксата „депониране“, която общините дължат.

„Защо общините продължават да определят таксата за битовите отпадъци на база данъчна оценка на имотите и стойност на активите, а не по количество, след като измерват и отчитат количествата образувани и депонирани битови отпадъци?“, попита Данев.

Той бе категоричен, че всички общински наредби, определящи таксата за битови отпадъци на база данъчна оценка, са противозаконни и трябва да бъдат оспорени в съда.

Според Данев количеството на битовите отпадъци, изхвърляно от домакинствата може да се определи поне по 10 начина, които се прилагат в цяла Европа.

В тази връзка Божидар Данев призова всички представители на бизнеса по места да атакуват пред съответните административни съдилища наредбите, с които се определя начинът за събиране на "такса смет", защото той е незаконен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още