Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът и синдикатите настояват антикризисните мерки да продължат

Все още стопански субекти в България страдат от здравната криза, посочи председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев

Бизнесът и синдикатите настояват антикризисните мерки да продължат

Снимка: Chris Ratcliffe /Bloomberg

Антикризисните мерки трябва да продължат. Около тази позиция се обединиха председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Радев отбеляза, че според изследване на БСК здравната и икономическата криза започват да затихват.

„Можем да кажем с висока степен на сигурност, че здравната криза си отива“, каза той по БНТ. За него икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживяване. 

От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста - приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на месец май и сега, в края на юни приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме".

„Мерките не трябва да бъдат спрени.....могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза", посочи той. 

Още по темата

От АИКБ вече предложиха в модифициран вид мярката 60/40 да продължи. 

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата.

"Имаше сектори, които бяха ударени много малко и те започнаха бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори върнаха нивата отпреди 2020 г. Някои от тях даже са над нивата от 2019 г. по продажби, реализации и доходи. Доходите обаче намаляват в някои сектори като туризма, транспорта, ресторантьорството, някои сектори от преработващата промишленост. Там има нужда от подкрепа".

По думите му около 300 хил. работни места са запазени благодарение на мярката 60/40. Ако я нямаше мярката, щеше да нарасне безработицата, коментира Димитров.

"Нужна е мярката до края на година. И Европейската комисия, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 година", допълни лидерът на КНСБ.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Летищата в Бургас и Варна ще платят концесионното възнаграждение до края на 2021 г.