IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и синдикатите отново спорят за въвеждането на 4-дневна работна седмица

Българските работници са на челни позиции по полагане на труд в ЕС, твърди Димитър Манолов

09:28 | 24.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продължителността на работната седмица отново стана повод за спор между синдикати и работодатели. Дискусията не е нова и периодично се появява в публичното пространство по различни поводи. Този път представители на бизнеса в България обявиха, че се провеждат експерименти с 4-дневна работна седмица. От Българската стопанска камара твърдят, че няма законови пречки предприемачите да въведат масово по-кратка работна седмица, а дали това ще се отрази на заплатите, зависи от резултатите. Според различни експерти подобна промяна ще става все по-възможна с навлизането на новите технологии и роботизацията на предприятията.

Синдикатите подкрепят идеята. „Българските работници са на челни позиции по полагане на труд в ЕС“, коментира в ефира на bTV президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Той обаче обясни, че намаляването с един ден на работната седмица няма как да се случи незабавно. 

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който също бе гост в студиото, е невъзможно машините да спрат да работят. Това означава, че трябва да се намерят нови хора, а хора за работа няма. Това е причината и да няма безработица. Глад за работници има не само в България, но и в Европа. Въвеждането на 4-дневна работна седмица може да се приложи за някои консултантски фирми, които могат да си позволят да работят вкъщи. Нали не може да си представите, че полицията ще ни охранява само 4 дни?", попита Велев.

По думите му повече от 500 хил. души са заети в преработващата промишленост. Дори да приемем, че ако се почива повече, ще дойдат на работа хората с по-добро настроение, това не важи за машините. Те не могат да се въртят по-бързо, посочи още той.

Според него, ако се намали работното време и се изработва по-малко, съответно и ще се плаща по-малко и доходите ще намалеят с повече от 20%. „За да се произведе същото количество, трябва да се наемат повече работници и те трябва да се съгласят да получават по-малко с 20%. Същото важи за търговията и транспорта”, обясни Васил Велев.

„По тази тема е необходим един дълбок анализ и дискутиране. В момента водим разговор на парче. Ясно е, че 4-дневната работна седмица не може да се въведе навсякъде и веднага. Примерно да не работят магазините и още различни видове услуги. Бил съм в чужбина и там има дни, в които не можеш да си купиш нищо, защото магазините не работят. Със сигурност е необходима една обществена дискусия по темата", каза от своя страна Димитър Манолов.

След „мързеливите” гърци, българските работници са тези, които полагат най-много труд в ЕС на годишна база. Очевидно е, че има някакъв резерв и той е защото трудът е най-евтиният ресурс в рамките на всякакви видове производство, посочи още президентът на КТ „Подкрепа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 4 години
когато давате думата на такива индустриалци като въпросния ВЕЛЕВ заинтересувайте се какви заплати той дава в неговите предприятия на работниците и тогава му давайте думата нищо лично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още