IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска организационна и финансова държавна подкрепа заради очаквани загуби

За антикризисен план с конкретни спешни мерки и ясни срокове за приложение, настояват от БСК

14:40 | 13.03.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът иска организационна и финансова държавна подкрепа заради очаквани загуби

Българският бизнес да бъде подкрепен с организационни и, при възможност, финансови мерки, които да омекотят удара от загубите вследствие на нарушената стопанска дейност на фирмите у нас заради коронавируса и наложеното извънредно положение в България.

За това настояват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Българската стопанска камара (БСК).

Членовете на БСК настояват да бъде изработен, съвместно с представителите на бизнеса, ясен антикризисен план, съдържащ конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение.

От БСК изразяват притесненията  на членуващите в БСК фирми и браншови организации относно негативното отражение на кризата върху тяхната оперативна дейност.

Загубата на клиенти, липсата на работници и нарушените доставки са проблем на всеки български предприемач, никой не е подминат, пише в писмото до премиера.

Големият проблем е липсата на предвидимост колко дълго и с каква сила ще продължи кризата. Всичко това налага необходимостта от подкрепящи национални политики, които да тушират негативните икономически ефекти, посочват от стопанската камара.

Правителството обмисля мерки за икономическа подкрепа. Това стана ясно по време на специална пресконференция в парламента, след като Народното събрание единодушно гласува въвеждането на извънредно положение, поискано от кабинета и оперативния щаб.

Държавата ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но без определени социални групи да бъдат ощетявани чрез прехвърляне на средства от фискалния резерв за сметка на други. „Ние следим внимателно всичко, което правят останалите европейски държави“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки готовността за предприемане на икономически мерки.

От Българската асоциация на заведенията също изпратиха писмо до Бойко Борисов с искания за обсъждане на „данъчни облекчения, отпускане на средства за доплащане на заплати, подпомагане за спиране и отсрочване на плащането на задълженията им за данъци, такси, осигуровки, наеми и кредити”. Причината за искането е, че търпят големи загуби заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Аз очаквам най-голямата тесла да се т.н отрицателни лихви, които ще бъдат въведени точно в пика на пандемията - каква изненада и тогава няма да може да протести и безредици заради т.н карантина срещу вируса. Така управляващата п***пл***ч ще се пази от гнева на народа разбира се и след нещата се уталожат разбира се всички ще усетят как цените на всичко са скочили и пак вируса е виновен. Удобно оправдание наистина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
От коронакризата има и печеливши. Ако ще покриваме загуби административно е редно от тях да се платят.Или така или въобще да не се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Абсурдно е да печалбата да се приватизира, а загубите да се социализират... Бизнесът да върви на м***йната си, социализмът свърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
chelentano
преди 4 години
Хех смешки, че то сегашното управление и без вирус умишлено съсипваше малкия бизнес , сега им е добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още