IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска такса "Смет" да се определя само по количеството отпадъци

От Българската стопанска камара настояват да бъде върнато изискването в новите сгради да има помещения за събиране на отпадъци

18:09 | 26.04.16 г.
Бизнесът иска такса "Смет" да се определя само по количеството отпадъци

Без алтернативи - единствено по количеството отпадъци, трябва да бъде определяна такса "Смет", настояват от Българската стопанска камара (БСК) в становище до финансовия министър Владислав Горанов. Документът е изготвен във връзка с промените в Закона за местните данъци и такси, които са предложени на обществено обсъждане.

В проекта е предвидена възможността, когато не може да бъде приложено правилото, общините да могат да приемат друга основа, освен количествата отпадъци. Според БСК при това положение местната власт ще съсредоточи усилията си в търсене на "обективни обстоятелства", за да не прилагат правилото.

Самите общини също критикуват закона в тази му част, но поискаха повече алтернативи на правилото за количеството отпадъци. В проекта всъщност е предвидена само още една възможност - таксата да се изчислява на базата на броя ползватели на услугата. Според Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) обаче този вариант е труден за осъществяване, защото собствениците на имотите трябва да декларират броя на ползвателите.

Затова и от Сдружението поискаха таксата да може да бъде определяна и на база площ на жилището.

От БСК обаче са категорично против различните алтернативи. Те настояват и за връщане на действащи до 1996 нормативни изисквания в сградите да бъдат изграждани приземни помещения за съхранение на битовите отпадъци.

От Камарата също така искат и реално прилагане на режима на адресната регистрация. Това може да стане чрез увеличаване на глобите на задължените лица, включително и на управителите на етажната собственост и длъжностните лица.

Работодателската организация критикува също така и възможността данъчната основа на имота или отчетната стойност на активите да бъде използвана като един от вариантите за определяне на таксата за поддържане на териториите за обществено ползване. Според БСК данъчната оценка не може да бъде ползвана, защото липсва пряка връзка с образуването на отпадъците.

БСК подкрепя предвидената в законопроекта възможност да не дължат такса "Смет" предприятията, които имат сключени договори за обслужване с лицензирани за сметосъбиране и сметоизвозване оператори, е записано още в становището на работодателската организация, копие от което е изпратено и до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още