IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да получи еврофинансиране за внедряване на продуктови иновации

Тръгва нова процедура по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет 117,3 млн. лева

18:05 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Български фирми с поне три приключени финансови години могат да кандидатстват за внедряване на продуктови иновации по процедурата „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ по приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ от оперативната програма за бизнеса - „Иновации и конкурентоспособност“.

Бюджетът на процедурата е 117,3 млн. лева.

Крайният срок за подаване на документи е 30 април т.г., посочва се на сайта на оперативната програма.

Целта на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до внедряване на продуктова иновация (стока или услуга) или до внедряване на иновация в бизнес процесите, насочена към производство на стоки и предоставяне на услуги, посочва се в съобщението.

Внедряваните иновации следва да попадат в приоритетните направления на тематичните области на ИСИС. Това са информационни и комуникационни технологии, мехатроника, зелени технологии, биотехнологии и други подобни.

Иновациите могат да са собствени или на основата на придобити интелектуални права.

До 25% от бюджета от отпуснатите средства могат да бъдат използвани за консултантски услуги.

С финансирането фирмите могат да купуват машини и оборудване, както и дълготрайни нематериални активи, като специализиран софтуер, патенти и т.н.

Минималната субсидия, която фирмите могат да получат, е 100 хил. лева, а максималната варира според размера на предприятието и може да достигне до 1 млн. лева за големите предприятия.

Делът от необходимото финансиране, което субсидията покрива, зависи от категорията на предприятията – дали са микро, малки, средни или големи, и мястото на изпълнение на проектите – според регионалното деление на страната, и варира от 45% до 70%.

Проектите се подават изцяло по електронен път чрез системата ИСУН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още