IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да спечели от инвестирането в безопасни условия на труд

Най-много злополуки през 2013 г. е имало в секторите "Преработваща промишленост" и "Транспорт"

14:55 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът може да спечели от инвестирането в безопасни условия на труд

Бизнесът може да спечели от инвестирането в безопасни и здравословни условия на труд. Това е казала днес Румяна Михайлова, директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", цитирана от  БТА.

Инвестирането в безопасни условия на труд може да доведе до повишаване на производителността на труда и до намаляване на загубите от пропуснати работни дни в следствие на трудови злополуки, е посочила Михайлова.

Тенденцията все повече предприятия да изпълняват изискванията за безопасни условия на труд отбелязва контролната дейност на Главна инспекция по труда в последните години. По данни на НОИ най-много злополуки през 2013 г. е имало в секторите "Преработваща промишленост" - 657 или 23,7 на сто, "Транспорт" - 249 (9 на сто), "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 245 (8,9 на сто), "Строителство" - 201 (7,5 на сто).

Основни причини за трудовия травматизъм са нарушаване на технологичните изисквания при извършване на определени работни операции, неправилна организация на работата по работните места и недостатъчни приложени мерки за безопасна работа, необезопасени работни зони и площадки, особено при работа на високо и в изкопи.

По-рано Румяна Михайлова е участвала в засаждането на 92 дръвчета – колкото е броят на загиналите при трудови злополуки през 2013 г. у нас. С инициативата КТ "Подкрепа" дава начало на кампанията си по отбелязване на 28 април, Световния ден по безопасност и здраве при работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още