Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът на хотелиерите излиза на светло

Очаква се 20% ръст на приходите от нощувки за тригодишен период, каза министърът на туризма Николина Ангелкова

Бизнесът на хотелиерите излиза на светло

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесът на хотелиерите, от гледна точка на данните за нощувките, излиза на светло. От началото на октомври тази година държавата ще може да следи всички реализирани нощувки в местата за настаняване в страната, приходите от тях, както и плащанията на туристическия данък. Това става възможно със старта на дългоочакваната Единна система за туристическа информация (ЕСТИ).

Демонстрация как работи системата направиха министърът на туризма Николина Ангелкова и изпълнителите на софтуера на официално представяне в Министерство на туризма. 

Предварителните прогнози на министерството показват, че в рамките на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки трябва да се повишат с 20% спрямо сегашните стойности, коментира за Investor.bg министърът на туризма Николина Ангелкова. 

ЕСТИ свързва онлайн по защитени канали и в реално време регистратурите на хотелите с масивите от данни на МВР, НАП, Министерството на туризма, НСИ. Това ще повиши сигурността на туристите и ще изсветли сектора, каза още Ангелкова.

От утре до 1 октомври базата данни трябва да бъде попълнена с информация за всеки туристически обект в страната. Това е гратисният период, който се дава на хотелите, за да въведат данните си или да бъдат експортирани от регистрите на общините, за да може ЕСТИ да функционира. След този период министерството ще санкционира, като глобата за нарушители при първо нарушение е от 1000 до 3000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето нарушение от Министерство на туризма заличават и отнемат лицензи.

Още по темата

Очаква се в системата да се регистрират над 18 800 места за настаняване, които са вписани с уникален идентификационен номер в Националния туристически регистър.

Това е първата система, базирана на облак, поддържан от Държавната агенция за електронно управление. Тя няма да бъде публична и достъп до нея ще имат Министерство на туризма, което е и основен администратор, общините, МВР, НАП и Националния статистически институт. 

Ангелкова посочи, че тази система е дългоочаквана от всички в бранша, защото освен до изсветляване на сектора ще даде възможност и за анализи, свързани с определянето на основните целеви пазари. На практика Министерството на туризма вече ще има аналитични данни, на базата на които да прави точни анализи за всички туристически параметри, без да разчита на Националния статистически институт, както досега.

Към момента пет са пилотните общини, които са въвели данните си на 90 процента - Столична община, Бургас, Созопол, Враца, Велинград.

Разработването и внедряването на Единната система за туристическа информация започна през лятото на миналата година. Фирмата изпълнител е „ТехноЛогика“ ЕАД, тя бе избрана чрез открита процедура на база комплексна оценка за техническо предложение и цена. Общата стойност на договора е 1,125 млн. лв. с ДДС.

Вписването в системата няма да струва нищо за бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Предстоят обучения на потребителите и администраторите на системата.

Освен че ще бъде изсветлен туристическият сектор, бизнесът също ще бъде облекчен, тъй като няма да се налага подаването на различни справки в различни институции, отбеляза Добрин Иванов от АИКБ.

Кметовете на пилотните общини също заявиха подкрепа и съдействие за страта на новата система в сектора на туризма.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 24 май