Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът остава в очакване на добрите идеи, които да финансира

Пандемията накараха предприемачите да предложат по-гъвкави решения, коментират Христо Борисов, Димитър Герджиков, Милен Иванов и Димитър Вучев

Бизнесът остава в очакване на добрите идеи, които да финансира

Снимка: Pixabay

Бизнесът остава в очакване на добрите идеи, които да финансира. Около това мнение се обединиха участниците във втория панел на дискусията „Предприемачи на бъдещето“, организирана от Investor Media Group.

Още по темата

При осигуряване на първоначален и допълнителен капитал най-важен е екипът, който да доведе до успешен край реализацията на проектите, съветва Милен Иванов, създател на CEO club Bulgaria, CEO angels club, представител, Founders Institute за България.

Според него цената на идеята е близко до нула без реализация. „Екипът е всичко, който оценява компания без реализация, но вижда нахъсани хора. Ние сме по-малко инвестиционни банкери, повече стимулираме собствениците на идеи –това е основният актив, който оценяваме“, каза той.

Инвестиция за „умните" пари

Милен Иванов подчерта, че бизнес ангелите преценяват предприемачите, за да вложат „умните си пари“. „Търси се кооинвеститор, затова събираме хора с различна експертиза и опит за сделки, за да се постигне комфорт и диверсификация на портфолиото с 15-16-17 компании“, посочи той и коментира, че в България изборът може да падне и върху някоя компания само защото някоя от тях ти харесва.

„През следващите пет години ще инвестираме в бизнеси, не в проекти и идеи, които променят света. Трябва да виждаме валидация от пазара и продажби", прогнозира Милен Иванов. Той подчерта, основният формат за комуникация е онлайн - предимство, което се е оценило  по време на пандемията, и съобщи, че компанията е направила клон в Лондон в началото на кризата, а в Амстердам по време на пандемията.

„Инвестиционните намерения по време на криза са в графата „Дай да видим какво ще стане“, коментира по време на дискусията Иванов и потвърди, че сега е най-доброто време за инвестиции, защото е паднала цената на активите. 

Съветът му е предприемачите да се ориентират отрано и да не останат на ниво „флиртуване с идеите“, а да използват, че нови три или четири ангелски групи ще стартират в България.

Да структурираш модела си

Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, е категоричен, че предприемачите трябва да проявяват инициатива и да не търсят финансиране в последния момент – три-четири месеца преди стартирането на реализация на идеите си, а да се пробват различни възможности.

„Повече да разговарят, да проведат 30-40 разговора, за да се ориентират и да разберат има ли смисъл тяхната стратегия“, отбеляза той.

Христо Борисов разказа за пътят на неговата компания, която успява да реализира идеята си с финансиране от 7,2  млн. лева от бизнес ангели и фондове за рисков капитал. „Стартирахме с бизнес ангели и с тях идва голяма мрежа от контакти и когато се стигне до фондовете вече има привличане на капитал“, каза той и информира, че в България вече има над 40 фонда с рисков капитал.

Той съветва в началото при започване на бизнеса фирмите да планират с 20-30% по-малко приходи, за да са подготвени и за неблагоприятни критични ситуации, като заяви, че слабост на много компании е, че не успяват да структурират риск модела си.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стартъп: Туристическият сектор е монополизиран от няколко големи играча