Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът отново се обяви против законопроекта за „спящите акции“

Текстовете застрашават над 2 млн. българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, придобити по време на приватизацията, твърдят от АИКБ

Бизнесът отново се обяви против законопроекта за „спящите акции“

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска незабавно оттегляне на законопроекта за т. нар. „спящи акции“. В разпратено до медиите становище на работодателската организация се казва, че предложението на Министерство на финансите застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили по време на приватизацията.

Припомняме, че в средата на май Министерство на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД, уреждащ сметките за "спящи акции". Крайният срок за мнения и предложения е 14 юни 2020 г.

Основната идея е в рамките на една година след обнародване на законопроекта собствениците на такива акции да се обърнат към инвестиционните посредници, за да обновят своите данни и да прехвърлят ценните си книжа. Това е пореден опит на държавата да "събуди" спящите акции. Подобна идея беше лансирана и преди малко повече от година. В началото на 2019 г. идеята срещна сериозен отпор както от страна на работодателските организации, така и от синдикатите. Тогавашният омбудсман Мая Манолова също изпрати становище до Министерството на финансите, в което изрази категоричното си несъгласие с концепцията.

От АИКБ не подкрепят и настоящия законопроект. Нещо повече –  против него са и останалите три национално представителни работодателски организации – БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, както и КНСБ, КТ „Подкрепа“, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститори в България, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Националната комисия за корпоративно управление и други асоциации от капиталовия пазар, Омбудсманът на Република България, Министерство на правосъдието, юристи и акционери. Повечето от тях вече потвърдиха позицията си, като призоваха в свои становища проектозаконът да бъде оттеглен.

В становището на АИКБ се обяснява, че в изготвения законопроект е предвидено задължението собствениците на акции в едногодишен срок да прехвърлят ценните си книжа от Регистър А на “Централен депозитар” АД, където те се съхраняват безплатно и сигурно за акционера, в Регистър Б в подсметка към инвестиционен посредник, където ще носят риска на посредника и ще дължат такси. Хората, които не знаят, че притежават подобни акции (наследници) или не ги потърсят, ще ги загубят, защото държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого, уточняват от работодателската организация.

В законопроекта е записано още, че при изтичане на втори допълнителен срок и непредприемане на действия от страна на дялопритежателите, паричната равностойност на дяловете ще бъде внесена в държавния бюджет, т. е. досегашният собственик губи окончателно всички права, които е имал, пише още в становището на бизнеса. 

Още по темата

Предложението на МФ противоречи на Конституцията на страната и на договора за функциониране на ЕС и ще окаже изключително негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България. „Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и категорично можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика. Търговският закон и Законът за публично предлагане на ценни книжа достатъчно ясно и недвусмислено регулират материята. За нас е неразбираемо какви интереси налагат подобни неприемливи опити за конфискация на частна собственост. Освен всички загуби, които ще претърпят тези над 2 милиона българи, АИКБ счита, че рискът страната ни да бъде зачеркната като инвестиционна дестинация е огромен, тъй като инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост“, пише в документа.

Асоциацията е категорична, че предложеният законопроект, обоснован с „незаинтересоваността“ на собствениците на акции, не се различава по нищо от конфискация на банков депозит, по който притежателят му не е внасял или теглил суми известно време.

Работодатели и синдикати поискаха свикването на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на проекта. Заседанието е свикано за 10 юни.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами нали в момента Амон Ра се опитва да направи национализация на всичко :) Почнаха лотото, после идва ред на енергото, газта си е тяхна после ще има и интернет, после домат магазин и т.н. докато стане както през 50-те години да няма какво да ядеме ... ще се мъчим отново 30-40 години докато не разберем ,че държавата е възможно най-лошия стопанин и тя има съвсем други цели и пак ще се върнем на сегашното ..... и така до края на света :) Ние сме на всеки километър !
1
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Имах си аз" да са ЗА, все едно да са против СВОЯ интерес! Нали тези бизнесмени /мажоритарни собственици в такива дружества/ управляват /владеят/ с по-малко придобити акции значително по-големи активи, предвид ниската финансова грамотност на населението /нямащо представа и незаинтересовано от акциите си от масовата приватизация/!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 август