IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът пак иска нови правила за определяне на почивните дни

Работодатели изчисляват, че при сегашната система трябва да плащат повече за труд

09:37 | 03.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Предлагат да се почива само за празника в деня на самия празник без допълнителни почивни дни.

Според промените в Кодекса на труда от началото на тази година се почива по празниците по нова схема. Забраната за сливане на почивни дни се случи по искане на бизнеса. Според новите правила ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да бъде отработван. Тази система замени дългогодишната практика, при която ако празниците бяха близо до събота и неделя,  дните около тях се сливаха, а после се отработваха.

Оказва се обаче, че част от работодателите не одобряват и новата система за почивки. Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година - без да сливаме почивки - ще работим 248 дни. За сравнение, миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

Бизнесът не е доволен от новите правила не заради забраната за сливане, а заради възможността да почиваме в понеделниците, без да отработваме. 

В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден”, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара по Нова телевизия.

Според работодателите работим все по-малко. В началото на 90-те години работните дни са били около 260 за година. След 1997 г. падат на 252. А сега вече са 248. И искат промяна в правилата - почивка за празника, но само в деня на празника. 

Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя - да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики”, казва още Димитър Бранков.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива "бонус" понеделника - 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6 май се пада в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
boyanpa
преди 7 години
Не знам какъв "бизнесмен" си, ако не си се сетил за това при приемането на поправките преди половин година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
Хахаха ама нищо не сте разбрали от статията:) Идеята е да се работи 394 дни в годината , а да се плати за 197:) Но само ако не си боледувал, ползвал отпуска или не си отсъствал по друга причина. Ако е така автоматично ти се редуцира заплатата на 64 дни и се задължаваш да идваш нощни смени да пазиш офиса:) Само не разбрах аджеба тия експерти къде спаха , когато се приемаха тия промени и имаше обсъждания??? То след това ще искат да се преместят всички празници да са само събота и неделя:) Да не се мъчим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
поредния кух експерт, работим по малко .... и така докато не почнеш да работиш с западняци и разбереш че имат повече почивни дни и отпуска от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
888
преди 7 години
Бранков,Мите ...ама някой "номера" през 90-те минаваха ,а сега е 2017 г. хората попътуваха из широкия свят, понаучиха някои неща /къде ,как и по-колко се работи/ хайде да вземе да си актуализираш малко информацията . Защо не си внасяте работници ,а или да вземете да обяснявате пак за производителността на труда .И последно -с назначени "работодатели" -резултата е този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Manyface God"
преди 7 години
"Бизнеса" да развърже малко кесията де, какво лошо има, да платиш справедливо на колегите си??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още