IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът поиска оставката на Бисер Петков заради ръста на минималните доходи

Социалният министър отговори, че няма основания да я подава

16:23 | 18.10.17 г. 2
<p>
	Бисер Петков.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Бисер Петков. Снимка: БТА

Български работодатели поискаха оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков заради заявените намерения за административно нарастване на праговете за минималния осигурителен доход (МОД) с 3,9% и увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) на 510 лв. през 2018 г.

Според работодателите ръстът на минималните доходи не е консултиран предварително с тях като национално представителни работодателски организации. Организациите на бизнеса в България видяха в това „стъпка, пряко насочена срещу социалния диалог“.

В отговор министърът на труда и социалната политика категорично опроверга твърдението, че решението му за административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2018 г.  не е консултирано с работодателските организации.

Той припомня, че социалното министерство е спазило процедурата по договаряне на МОД като чрез насоките по договаряне социалните партньори са информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата.

Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях, заявява в отговора си Петков. И допълва, че за да насърчи социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството си на министър е организирал три срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите са отказали да участват, с изключение на Българска браншова камара – Машиностроене, посочва в отговора си Бисер Петков, разпространен от пресцентъра на социалното министерство. 

Той уточнява също, че на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември е информирал членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3,9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.).

"Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет", обяснява Петков.

По отношение на минималната работна заплата министърът уточнява, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера й за 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
ще загубят много повече от това да платят мижавите заплати на служителите си. Колкото до неплатения отпуск, трябва първо да им се ичерпи платения и след това да ги пускат в платен. Иначе голяма драма, че вдигнали на бай *** бизнесмена разходите за заплати с 200 лв. Поинтересувай се колко взима една касиерка в лидъл в германия и там магазините печелят, не са на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Много ми е чудно какво ще стане ако работодателите решат да истачкуват, само работодатели, без служители, просто така едни 300 хил. души. А и всички самонаети. А какво ли ще стане ако работодателите пуснат в неплатен отпуск всички служители за една седмица? Чуденка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още