IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с резерви да поема изцяло осигуровките на служителите си

Изразяващите одобрение са общо 52,4% от анкетираните от БТПП

16:46 | 02.02.16 г.
Бизнесът с резерви да поема изцяло осигуровките на служителите си

Бизнесът приема с резерви възможността работодателите да поемат изцяло осигуровките на служителите си, показва експресно допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Проучването е направено по законопроекта на депутати от Реформаторския блок, предвиждащ работодатели да могат да внасят изцяло за своя сметка осигуровките на служителите си, ако желаят, и това да им се признава като разход.

В анкетата на БТПП са участвали 22 представители на бизнеса.

Проучването установява интерес у работодателите към намиране на ефективни форми за привличане на квалифицирани работници и склонност да подкрепят мярката. Изразяващите одобрение са общо 52,4% от анкетираните.

Същевременно е изразено опасението, че такава мярка не решава проблемите с намиране на подходящите кадри. Делът на скептиците е общо 52,4% от анкетираните (28,6% заявяват, че не биха приложили такава мярка, за 23,8% проблем са неясните моменти по приложението на мярката).

57,1% от запитаните не смятат, че подобна мярка ще повиши производителността на работниците, нито пък мотивацията им.

Над 85 процента от анкетираните смятат, че БТПП трябва да поддържа досегашната си позиция за изравняване на вноските 50:50, при условие, че сега са 60/40 работодател/служител.

Към момента осигурителните вноски се поемат от работодателите и служителите в съотношение 60:40. Някои фирми обаче, които се конкурират за квалифицирани, качествени кадри, искат да плащат осигурителните вноски на служители в пълен размер като мярка да ги задържат на работа.

Разходите на осигурителите обаче не се признават над размера на дължимите от тях вноски и се облагат с данък печалба, защото никъде не е регламентирана възможност те да поемат изцяло осигуровките на ценни за тях служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още