Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът се обяви против промените в Административнопроцесуалния кодекс

Процентните такси по административни дела не са в полза на ефективното управление и разходване на публичните финанси, твърдят от БСК

Бизнесът се обяви против промените в Административнопроцесуалния кодекс

Снимка: Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) се противопоставя на предложените от депутати промени в Административнопроцесуалния кодекс. Според работодателската организация поправките са продиктувани от фискални съображения и такива за облекчаване работата на съдилищата, а не за подобряване на правораздавателната дейност с цел гарантиране правата и свободите на гражданите и на техните интереси, каквото е призванието на съдебната власт, посочва се в нейно становище, изпратено до медиите.

Според експертите на БСК законопроектът в значителна степен ограничава процесуалните възможности за защита на гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на администрацията, чрез увеличаване на таксите за касационно обжалване.

За граждани таксата нараства на 90 лева, за юридически лица - на 450 лева, а по дела с определяем материален интерес се въвежда пропорционална такса. Този размер на таксите ограничава конституционно гарантираното право по чл. 56 и чл. 120 ал. 2 от Конституцията на достъп до правосъдие, казват още от БСК.

Още по темата

Въвеждането на възпиращи такси за касационно обжалване е дискриминационно, поставя жалбоподателите в неравностойно положение, като облагодетелства тези с по-голяма платежоспособност. Текстът е в противоречие с чл. 6 ал. 2 от Конституцията, който постановява равенство на гражданите пред закона и изключва ограничаване на права или привилегии, основани на имуществено състояние. Нарушен е и чл. 19 ал. 2 от Конституцията, който постановява законът да създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност.

Пропорционалните такси са неоправдани и с оглед на това, че административните съдилища не разглеждат гражданскоправни имуществени спорове, а спорове между субекти, които се намират в отношение на власт и подчинение.

Вместо укрепване на законността и на възможностите за съдебна защита, законопроектът ограничава съдебния контрол за законност, включително в сфери, които се характеризират с висок корупционен риск. Процентните такси по административни дела не са в полза на ефективното управление и разходване на публичните финанси, се казва още в становището.
 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска