IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се разедини за отпадането на категориите при заведенията

Досегашната практика е излишен регистрационен режим, смятат от Сдружението на заведенията в България

17:22 | 19.08.13 г.
Бизнесът се разедини за отпадането на категориите при заведенията

Сдружението на заведенията в България подкрепя обмисляната промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене, която предвижда да отпадане категоризацията при всички самостоятелни заведения.

От сдружението са на мнение, че категоризацията на самостоятелни заведения за хранене е отживелица и не отговаря на съвременния начин на правене на бизнес, се казва в съобщение до медиите. От сдружението определят досегашната практика като „излишен регистрационен режим“, тъй като в днешно време клиентите на заведенията по никакъв начин не се ръководят  от категорията на дадено заведение.

Отмяната на категоризацията няма да намали контрола върху заведенията за хранене, смятат още от сдружението. Тиражираното твърдение, че без категоризация няма да има контрол върху качеството на храната и хигиената, е абсолютно неправилно и манипулативно, защото категоризацията не отговаря за тези критерии, нито има правомощията да го прави, нито има специалисти, които могат да извършват качествени или хигиенни проверки, смята председателят Емил Коларов.

Противоположна позиция обявиха преди дни от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според тях готвената промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика.

Предложението на икономическия вицепремиер Даниела Бобева да отпадане изискването за категоризиране на всички самостоятелни заведения ще завиши опасността от консумация на некачествени продукти и в същото време ще занижи хигиенните и санитарни изисквания, смятат хотелиери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още