IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще може да взема до 2 млн. лева за оборотно и инвестиционно финансиране

УниКредит Булбанк удължи гаранционната си програма с ББР, като заемите са с удължен период – до шест години, но не по-късно от 30 юни 2027 г.

15:52 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

УниКредит Булбанк подписа споразумение за удължаване на програмата с Българска банка за развитие (ББР) за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки, средни и големи предприятия, пострадали от пандемията от СOVID-19.

В рамките на програмата банката ще отпуска заеми до 1 млн. лева за микро, малки и средни предприятия (персонал до 249 души, активи до 84 млн. лв., годишен оборот до 97,5 млн. лв.) и до 2 млн. лева за големи предприятия (търговски дружества по смисъла на Търговския закон), съобщиха от кредитора.

Заемите са с удължен период – до шест години, но не по-късно от 30 юни 2027 г.

Кредитите се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – покритие на не повече от 50% от размера на търсеното финансиране. Допустими са гратисни периоди както за лихва, така и за главница.

От УниКредит Булбанк уточняват, че кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Финансовият инструмент е приложим за компании от различни сектори в икономиката, като данните на ББР показват, че най-засегнатите от пандемията сектори са транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г. като пряк негативен ефект от пандемията COVID-19, които са обслужвали редовно кредитите си, без да са изпадали в просрочие над 90 дни през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още