Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът търси дефицитни работници по европейски проект

От Асоциацията на индустриалния капитал в България ще връщат привлекателността на професии, за които няма персонал

Бизнесът търси дефицитни работници по европейски проект

Снимка: Архив, Investor.bg

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще търси хора за сектори на икономиката, в които има хроничен дефицит на специалисти. Четири отрасъла на българската икономика имат нужда от 30 хил. квалифицирани кадри. Търсят се електро- и машинни инженери, шлосери, стругари, шофьори на ТИР, машинисти на влакове. Има недостиг също на пилоти, лекари и медицински сестри, лаборанти и дори санитари.

Това съобщи Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията.

“Пречката  са повече инвестиции, а това в крайна сметка това се явява и пречка за по-голямо благосъстояние", коментира пред БНР той. "Задачата на проекта всъщност е да изработи комплекс от мерки, които да спомогнат за решаването на този проблем, за повишаване привлекателността на тези професии, за тяхното промотиране. В  32 предприятия ще се изследва как професиите на шлосера, заварчика, шофьора на ТИР да станат привлекателни и да се развенчаят митове”, коментира той.

Още по темата

“Експертите са установили, че летците са вече дефицитни кадри у нас. Обучението на пилоти в България е организирано така, че всеки, който иска да получи тази квалификация, трябва да си плати, а сумата не е малка - над 50 хил. лева”, посочи проф. Емилия Ченгелова, ключов експерт по проекта.

В АИКБ работят да върнат добрия имидж на дефицитните професии. Те обмислят да организират посещения на деца, още в пети и шести клас, в предприятията, както и създаването на кръжоци по технически дисциплини.

На мястото на напускащите България експерти АИКБ предлага фирмите да наемат работници от чужбина – най-вече от Украйна и Молдова.

Бюджетът на проекта е над 2,324 млн. лева, като 85% от него са осигурява от Европейския социален фонд, а 15% - от държавния бюджет.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (2)

0
 
11
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Продължавайте да предлагате лоши условия на труд, ниско заплащане, овъртайм без заплащане и непълни осигуровки, и продължавайте да се чудите защо всеки свестен иска да работи на запад, а не при вас :)
1
 
15
 
1
преди 7 месеца
Срещу заплата от 700 лв. в които са включени и данъците и осигуровките какво очаквате ДРУГАРИ "бизнесмени"?! Наще "бизнесмени" печатницата на ФЕД да имаха пак за 5 години нямаше да успеят да откраднат толкоз пари. Един обяд с любовниците им е по-скъп е важен за тях от заплатата на един работник, а не дай си Боже и да е специалист!

Още от Икономика и политика
КЗП: Има специални правила за сделките от разстояние и извън търговски обект