Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът все още не е доволен от промените в Наредба Н-18

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си и да се съобразят с исканията на фирмите

Бизнесът все още не е доволен от промените в Наредба Н-18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесът в България все още не е доволен от напредъка в диалога между държавата и фирмите относно проблемите с Наредба Н-18 за касовите апарати.

От декларация на Българска стопанска камара (БСК), изпратена до Народното събрание, Министерски съвет и медиите, става ясно, че въпреки предупрежденията от страна на работодателските организации, в т.ч. и на БСК, че новите изисквания са по същество свръхрегулация и създават излишна административна тежест върху бизнеса, нормативната промяна е била приета без необходимата качествена оценка на въздействието й. „В резултат на това, в края на м. март бяхме свидетели на хаос и сред фирмите, и сред институциите във връзка с необходимостта от приложение на изискванията“, пише в документа.

Според бизнеса има пренебрежимо малък напредък и декларирана готовност за предприемане на закъснели промени в някои от конфликтните текстове, които не е ясно кога ще се случат и далеч не решават настоящите основни проблеми в Наредбата - свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби и др. Реалните разходи, които трябва да направи бизнесът за постигане на съответствие с изискванията на Наредбата, са в пъти по-големи от предварително предвидените от МФ. 

Още по темата

„Представителите на българския бизнес нееднократно са декларирали готовност и желание да работят за изсветляване на икономиката, за създаване на благоприятна бизнес среда, която да гарантира спокойно и равнопоставено участие на всички бизнес оператори на пазара. Тези цели обаче не могат да бъдат постигнати чрез безсмислени регулации, които водят до непредвидимост, несигурност и хаос, и по същество са удар основно върху белия бизнес, докато некоректните търговци ще продължат да оперират безпрепятствено и безнаказно“, пише в декларацията.

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18 така, както го направиха със Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации, категорични са от камарата.

От работодателската организация уточняват, че приветстват намерението на управляващото мнозинство за промяна в ЗМИП и облекчаването на изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице, както и отпадането на задължението за фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона.

„Похвално е, че този проблем беше осъзнат от страна на управляващите и вече е налице готовност за неговото преодоляване. За съжаление, не виждаме подобна готовност и по отношение на други регламенти, създаващи не по-малки проблеми на фирмите и криещи опасност от хаос и непостигане на предварително заложените цели“, коментират още от БСК.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
12
 
15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Още нещо нека ви кажа какви неандерталци са НАП. БНБ в официално писмо казва че НЕ трябва да се печатат касови бележки за Paypal, но според тиквочите от нап трябва. Ако някой е приемал фирмени плащания с paypal интерсно каква стойност би чукнал в касовия бон след като paypal нямат левова валута може би ползва еврова и превалутира по курса на БНБ WTF. Да не говорим че според новата наредба касовите бележки трябва да са в реално време тоест ако имате каквото и да е СУПТО трябва да го накарате да комуникира с paypal. Имате два избора молите се да има одобрено такова СУПТО в НАП и фирмата да го продава, вариант две вие си правите СУПТО-то както си искате но тогава зависите от шуробаджанака на 60 години който не знае какво е това paypal да ви го одобри. Държавата осеща ли се какви пропуснати ползи има заради собствената си алчност и глупост. Пестенето е майка на мизерията в случея цепенето на стотинката от НАП.

Имаше един виц защо тоалетната хартия е трипластова?
Единия екземпляр отива в НАП.
1
 
4
 
14
data до: vankata89
преди 2 месеца
аха , стана ясно - в word става , ама виж в excel не става щот с него става не лоши база данни
1
 
13
 
13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако някой от инвестора чете коментарите ми моля нека да напише една статия за проблемите които съм посочил в тази наредба защото държавата не разгласява тези подробности пред простолюдието което не го интересува тай като него това не го засяга пряко.
0
 
5
 
12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мисля че може понеже няма база данни и не може да се прави справка :)
1
 
12
 
11
data до: vankata89
преди 2 месеца
да, вече не можем да си пишем фактурите в Word и Excel . Требе в микроинвест !

Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене