Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът: Забраната за полагане на извънреден труд трябва да отпадне

Българската стопанска камара предлага часовете да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа, посочи Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в БСК

гледано: 3150   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В полза на всички ще е да отпадне забраната за полагане на извънреден труд
. Работното време и темата за извънредния труд са основни моменти в предложението на Българската стопанска камара към социалното министерство. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в работодателската организация. 
Още по темата

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от сто пъти”, заяви тя.

По думите ѝ това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа”, каза Саръиванова и припомни, че преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици.

Жасмина Саръиванова е на мнение, че „всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче”. Според нея това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила. Тя обясни, че такова е желанието на предприятията.

Експертът коментира идеята за седемчасов работен ден и четиридневна работна седмица във Финландия, която се оказа невярна информация. Саръиванова е убедена, че може да има фирма, в която служителите да изпълнят всичките си задачи за четири дни, но има и такива, за които това не работи.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Инвестор явно вече е станал работнически сайт. Трябва само да започнат да публикуват повече марксистко-ленински статии.
0
 
5
 
7
khao до: Бидонойл
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
на общоговоренето ти, да кажа нещо на обща основа и аз :
Да работят маймуните, зада станат хора !
0
 
14
 
6
Един Българин до: Бидонойл
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Другарю, какво значение има колко часа работя, като за един час мога да свърша твоята работа, която вършиш за 8? Трябва да се плаща не на "висене", а на свършена работа. Така се прави силна икономика. Примерът с Китай е уникален. Не вярвам, че има нормален човек у нас , който да иска да работим като китайци или японци. Това не е нормално. Аз съм ефективен, когато съм отпочинл, не ако са ме будили по нощите. Така и старият ми шеф не го разбра за това и е бивш и няма вече добри специалисти.
1
 
8
 
5
преди 8 месеца
Работата за заплата и за други, в по-голямата част от случаите е губене на време. Еле пък в България, където голямата част от работодателите са...
13
 
0
 
4
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако искате силна икономика, трябва повече да се работи. Питайте китайците. Те не станаха световна сила с мрънкане и скатаване.

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември