IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackPeak Capital стартира нов фонд от 68,5 млн. евро

Крайната цел за фонда е 120 млн. евро, като е насочен към производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други

14:37 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Екипът на&nbsp;BlackPeak Capital:&nbsp;Ангел Стефанов, Дориан Маковей, Росен Иванов, Никлас Пихлер, Зорница Леви, Кирил Иванов и Ивайло Господинов. <em>Снимка:&nbsp;BlackPeak Capital</em></p>

Екипът на BlackPeak Capital: Ангел Стефанов, Дориан Маковей, Росен Иванов, Никлас Пихлер, Зорница Леви, Кирил Иванов и Ивайло Господинов. Снимка: BlackPeak Capital

BlackPeak Capital стартира втория си фонд за дялови инвестиции BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund с първоначален капитал от 68,5 млн. евро и крайна цел от 120 млн. евро. Новият фонд ще инвестира между 5-10 млн. евро в компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Фондът се фокусира върху дялови инвестиции в компании в напреднал етап на развитие, които имат амбицията да продължат бързия си растеж на базата на допълнителни инвестиции в иновации, увеличаване на капацитета или придобивания на конкуренти. Фондът ще инвестира в различни сектори на икономиката като ИТ, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

Инвеститори в BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund са Европейският инвестиционен фонд (EIF), чрез програмите JEREMIE и COSME, Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC) и регионални пенсионни фондове. Фондът се основава на опита на BlackPeak Fund I, който инвестира в 12 портфолио компании, между които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros и други.

BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. от Росен Иванов, Ивайло Господинов, Кирил Иванов и Ангел Стефанов. Настоящият екип се разширява с Никлас Пихлер, който се присъединява като управляващ партньор, Дориан Маковей, който се присъединява като инвестиционен директор, и Зорница Леви, която се присъединява като финансов директор. Никлас, Дориан и Зорница имат дългогодишен инвестиционен и финансов опит в Източна Европа като част от екипите съответно на Mezzanine Management, EMSA Capital и PwC. BlackPeak Capital ще разшири регионалното си присъствие с офиси в София, Букурещ, Любляна и Виена.

„Това е важна стъпка за BlackPeak Capital и за регионалната екосистема за инвестиции в дялов капитал. В Югоизточна Европа вече има не малко предпримачи  изградили компании, които са регионални или дори световни лидери в определени ниши и ние сме изключително развълнувани от възможността да партнираме с някои от тях и да им помогнем да ускорят растежа си както органично, така и чрез придобивания на конкуренти“, отбелязват Росен Иванов и Ивайло Господинов.

„Фондът предоставя на инвеститорите си възможност да инвестират в пазар за дялови инвестиции, който все още е в начална фаза на развитие. Икономиките на таргетираните от нас държави имат общ брутен вътрешен продукт от над 420 милиарда евро, доминирани са от малки и средни фирми и в същото време има много малко фондове за дялови инвестиции предоставящи финансиране в диапазона 5-10 милиона евро“, казва Пихлер.

Първият фонд BlackPeak Fund I с капитал от 30 млн евро успя да привлече допълнителни инвестиции от над 80 млн евро за компаниите в портфолиото си, като им помогна за разкриването на над 1500 работни места, строежа на пет нови фабрики, включително в по-слабо развити райони на България, откриване на нови офиси на международни пазари и осъществяването на множество иновации. Фондът се осъществява с подкрепата на  Европейския съюз и конкретно програмата Equity Facility for Growth.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още