Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Благовест Кирилов: Правото на изключване защитава работещите дистанционно

Сигналите за нарушения на условията на труд при дистанционна работа се потвърждават, каза зам.-председател на парламентарната комисия по електронно управление

гледано: 1239   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Голяма част от сигналите за нарушения на условията за дистанционна работа се потвърждават в България. Те са основно за удължено работно време, неспазване на времето за почивки, неплащане на извънреден труд и недеклариран труд. С тази цел ще започнат проверки при подаден сигнал от работещите. Това заяви Благовест Кирилов, зам.-председател на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Инспекторите на Главна инспекция по труда (ГИТ) няма да влизат по домовете, без да са поканени, уточни гостът. Той цитира данни, според които през миналата година 16 от 27 сигнала са били потвърдени, а през 2021 г. са установени нарушения при 20 от подадените 27 сигнала. 

Още по темата

В такива случаи инспекцията издава препоръки към работодателите.

В началото на пандемията тогавашното правителство не е взело нужните мерки да гарантира правата на служителите, работещи дистанционно, както на тези в офисите, поясни Кирилов. И уточни, че предстои в България да бъде прието правото на служителите за изключване - работодателят да няма право да търси служителите извън регламентираното работно време и да иска полагането на извънреден труд - след приемането на директивата в ЕС.

"Следва ние бързо да реагираме и да я приемем и при нас - нормативната уредба не е променяна от 2011 г. насам", отбеляза той.

Според Кирилов служител не може да бъде санкцониран при спиране на интернет и невъзможност за изпълнение на служебните задължения, но "трябва да се видят какви условия за работа е осигурил работодателят". Неща като заплащане на ток или интернет, служебен лаптоп също зависят от договорните взаимоотношения, "но трябва да има същите условия на труд, каквито има и в офиса", смята Кирилов.  

В рамките на месец се очаква да заработи обществен съвет към Комисията по електронно управление и информационни технологии, където ще може да се разискват подобни проблеми с всички заинтересовани страни, съобщи той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание