IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Актуализацията на бюджета е справедлива и крайно необходима

Време за точка на служебния кабинет, посочи министър-председателят

21:29 | 29.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близнашки: Актуализацията на бюджета е справедлива и крайно необходима

Актуализацията на бюджета е справедлива и крайно необходима, заяви в интервю за БНТ и БНР служебният министър-председател Георги Близнашки.

Премиерът изрази съжаление, че тя не е била направена в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това е създало огромни затруднения в работата на служебното правителство.

Често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях, подчерта Близнашки.

Не мисля, че ме изразходвали крупни суми, средствата, които използвахме, бяха минимални. Опитвахме да отговорим на жизненоважни потребности, разясни той.

По казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) Близнашки заяви, че банкерът Цветан Василев трябва да се върне в България и да каже истината докрай, за да може картината да се изясни в нейната цялост.

Неговото завръщане ще даде отговори на много въпроси. Един отговорен човек, на когото хиляди българи са поверили своите средства, трябва да поеме отговорността за действията си, смята служебният премиер.

Близнашки изтъкна, че има няколко подготвени хора в кабинета му, за които ще се радва, ако останат и занапред министри.

Служебният премиер е на мнение, че е време за точка на служебния кабинет, въпреки че според него вариантът с многоточието не трябва да се зачерква изцяло, тъй като политическата конюнктура след вота е много сложна и това създава затруднения за формиране на правителство.

„Или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще“, прогнозира той. 

Близнашки изтъкна, че личното му желание е политическите сили да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и към 10 ноември вече да имаме съставено правителство. 

Министър-председателят коментира и защо не е отишъл лично на място след взрива на 1 октомври в завода в Горни лом, при който загинаха 15 души, като отбеляза, че там са заминали отговорните фактори от правителството му в лицето на вицепремиера Йордан Христосков и МВР шефа Йордан Бакалов.    

Противник съм на масирано струпване на отговорни фактори на едно място, това не променя ситуацията, хората, от които зависеха оперативните решения, бяха на място. Най-добре е когато всеки си гледа работата, а не се увличаме по линията на популизма. Нагледахме се на подобни прояви, посочи служебният премиер. 

След като сдаде премиерския пост, Близнашки възнамерява да се върне към конституционното право. Нито дипломатическа мисия ме изкушава, нито Конституционният съд, връщам се в университета, отсече Близнашки.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sundayjiang
преди 9 години
xyfifa is an established to provides all kinds of FIFA products, such as fifa 15 coins. FIFA 15 Coins,just take a look here fifa 15 coins ,you will take fancy with this site all along. Welcome to Fut Coins in our store through following: http://***.xyfifa.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
mnz
преди 9 години
Актиализация е необходима и е нужно да е както си трябва. Да е за едни нови средства в достатъчен размер, за да може и новото правителство да разбере какво е власт. Защото без средства няма как да се води политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още