IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Орешарски трябваше да е по-категоричен за актуализацията на бюджета

Надяваме се да пресечем неблагоприятните тенденции във финансовата част, посочи служебният премиер

21:05 | 11.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близнашки: Орешарски трябваше да е по-категоричен за актуализацията на бюджета

Истината беше казана от заминалото си правителство с половин уста и не се стигна, за съжаление, до така очакваната актуализация на бюджета, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в интервю пред БНТ.

Според него предшественикът му Пламен Орешарски не е бил достатъчно настоятелен в своята позиция.

"Той формулира тезата, че актуализацията не е необходима, но би дала сигурност на държавата. Според мен той трябваше много по-категорично да заяви, че тя е необходима, за да има сигурност в държавата. В този смисъл ние сме поставени в много тежка ситуация и ще трябва да има пренасочване на разходи от едни програми в други, за да можем да възстановим плащанията по европейски фондове и да привлечем така необходимите за държавата нови средства", отчете служебният премиер.

Има неща, които не търпят отлагане, независимо че става въпрос за служебно правителство. То дължи на страната една добра администрация, а това предполага стъпките, за които говорим,  посочи Георги Близнашки.

"За нас е важно да се изясни общата картина, защото, както подчертах, наблюдават се кризисни явления в редица сфери на обществения живот – и в икономиката, и във финансите, и в здравеопазването, и в екологията. По всички тези въпроси ние сме длъжни да изясним истинската картина. За нас са важни фактите", коментира проф. Близнашки.

"Ще оставим на политическите партии да се произнасят, да дават оценките в хода на предизборната кампания. Така че нека всички бъдат спокойни, няма да се намесим грубо в политическия живот. За нас е важно да изясним реалната картина, а тя е доста лоша", посочи служебният премиер.

По думите му всички министри извършват преглед на състоянието на своите министерства, като според Близнашки положението с финансите е "доста сериозно", защото „бюджетният дефицит расте нагоре".

"Има едни неблагоприятни тенденции, които ние се надяваме, че ще успеем така или иначе да пресечем, но неприятният факт е, че бюджетите на редица администрации бяха орязани на два пъти, с по пет процента", посочи още премиерът. 

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Този *** (също и онзи, който го предложи), взе да се обяснява от първия ден, все едно ще векува. Този смешен професор да си набие в главата, че е СЛУЖЕБЕН премиер за 3 месеца. Чувасе, че щял да назначава 45 !!! зам. министри. Има и 4 зам.премиери ! Кому е нужна цялата тази пасмина ? Цраство България е имало 6 министерства изобщо, тук за какво си говорим ?В глутницата, дето се е събрала да глозга кокала, само Божидар Димитров не сме видели, как ще я караме без министър на българите в чужбина - просто не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
"Орешарски трябваше да е по-категоричен за актуализацията на бюджета " е да де ама така БСП и Орешарски щяха да си признаят че просто са планирали да изхарчат едни пари без да има от къде да ги вземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
novak li sam
преди 9 години
Този по какво беше професор? ...,,бюджетният дефицит расте нагоре". А надолу ли да расте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още