Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо 1000 учители нямат висше образование

Други преподават без педагогическа правоспособност

Близо 1000 учители нямат висше образование

Снимка: БТА

Близо 1000 учители у нас нямат висше образование. Голяма част пък имат висше, но преподават по различна специалност и не са придобили педагогическа правоспособност. Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Тя посочи, че миналата година са се пенсионирали 9 хил. учители, но се наложило 6 хил. да се върнат образователната система, защото няма кой да ги замести.

Обикновено учителите без педагогическа правоспособност са в по-малките населени места. Това са най-често преподавателите по чужди езици, по математика и информатика, както и начални учители.

„Във Варненска област в началото на учебната година се търсеха някъде около 300 начални учители“, добави още Такева.

747 са учителите по физика, след 3 – 4 г. половината ще бъдат пенсионирани. Френски преподават само 46 учители в цялата страна, допълни тя. 

Още по темата

Янка Такева подкрепя партийните програми, в които се подкрепят учителите.

„Без образование нищо не може да се постигне, не можем да продължим с неграмотността и да искаме да се случат чудеса с доходите, повишаването на жизненото равнище и борбата с безработицата“, коментира тя.

Тъй като се налага учителите в малките населени места да преподават по няколко предмета, то трябва ВУЗ-овете да ги изкарват с две или три специалности, смята тя.

Това по думите й е въпрос и на пари, и на добра организация – да се променят плановете на ВУЗ-овете, министерството да разработва политики за кадровото обезпечаване на учителите и в малките населени места, да се заплащат квартирите на учителите, ако се преместят в малките населени места.

Социалната политика на държавата трябва да минава през образованието. "Не може родител, който не праща детето си на училище, да ползва всички социални помощи – например детски надбавки, програми за временна заетост, енергийни помощи", смята Янка Такева. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември