Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо 14 хил. литра негодно гориво е изтеглено от пазара през декември

При 6 от 77 проби на гориво има несъответсвия с изискванията за качеството

Близо 14 хил. литра негодно гориво е изтеглено от пазара през декември

Снимка: Pixabay

Общо 51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията за контрол на горивата, които се предлагат на пазара. Това каза Димка Иванова, директор на Дирекция "Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с изискванията за качество, съобщава БНТ.

Взетите проби са от течни горива - автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори.

Най-честите отклонения от изискванията за качество е при горивото за дизелови двигатели – „пламна температура“, а при автомобилния бензин - дестилационни характеристики.

Димка Иванова определи горивата в България като качествени, но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт.

4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза Димка Иванова.

Инж. Георги Илиев коментира последствията за автомобилите от некачественото гориво. Той каза, че липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.

Само през декември са иззети близо 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Експертите съветват да се пази касовата бележка от последно зареждане, за да се търси обезщетение от търговеца.

 

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията