IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 14 хил. литра негодно гориво е изтеглено от пазара през декември

При 6 от 77 проби на гориво има несъответсвия с изискванията за качеството

09:44 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията за контрол на горивата, които се предлагат на пазара. Това каза Димка Иванова, директор на Дирекция "Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с изискванията за качество, съобщава БНТ.

Взетите проби са от течни горива - автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори.

Най-честите отклонения от изискванията за качество е при горивото за дизелови двигатели – „пламна температура“, а при автомобилния бензин - дестилационни характеристики.

Димка Иванова определи горивата в България като качествени, но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт.

4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза Димка Иванова.

Инж. Георги Илиев коментира последствията за автомобилите от некачественото гориво. Той каза, че липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.

Само през декември са иззети близо 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Експертите съветват да се пази касовата бележка от последно зареждане, за да се търси обезщетение от търговеца.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още