IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1,8 млн. лв. събра „Българската Коледа“ от своето начало през декември

За 12 г. инициативата отчита дарения за около 26 млн. лв., чрез които помощ за лечение са получили 2 292 деца, а 210 лечебни заведения - съвременна апаратура

12:15 | 26.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близо 1,8 млн. лв. събра „Българската Коледа“ от своето начало през декември

Близо 1,8 млн. лв. достигна набраната сума от началото на 13-ото издание на кампанията „Българската Коледа“ през декември до Коледа, включително. За това информира прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се провежда инициативата.

За 12 години пък събрани около 25 660 233 лв. Това стана ясно по време на благотворителния концерт спектакъл „Българската Коледа“, който се състоя на 25 декември в Народния театър „Иван Вазов“.

С тези средства помощ за лечение са получили 2 292 деца. Купена е съвременна медицинска апаратура за 210 лечебни заведения в цялата страна.

Тази година инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация.

От старта на 13-ото издание на „Българската Коледа“, който беше даден от президента Росен Плевнелиев в началото на декември, до момента близо 681 хил. лв. са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания.

Същевременно по дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1,116 млн. лв. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

На благотворителния концерт „Българската Коледа“ присъстваха президентът Росен Плевнелиев, президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов, заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, народни представители, дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа“.

Специално видео обръщение в подкрепа на децата на България и техните семейства отправи Негово светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит. Той пожела любов и мир в сърцата и домовете на християните.

За каузата „Българската Коледа“ на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, спортисти, актьори, журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още