IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 млн. лв. отпусна социалното министерство за обществени трапезарии

179 трапезарии отварят врати на 1 октомври в продължение на три месеца

17:18 | 30.09.14 г.
Близо 2 млн. лв. отпусна социалното министерство за обществени трапезарии

От 1 октомври в цялата страна започват работа 179 обществени трапезарии. Над 13 хиляди души в крайна нужда ще получават безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб. Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца.

За дейността на обществените трапезарии от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд „Социална закрила“ до края на годината са осигурени близо 2 милиона лева, съобщават от ведомството.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма „Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица“, която ще осигурени възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.

Дейностите по разкриването на обществени трапезарии имат за цел да подобрят качеството на живот и да осигурят помощ за: лица и семейства на месечно подпомагане с доход, по-нисък от диференцирания минимален доход - за самотен човек над 75 години той е например 107,25 лв., а за самотен родител с дете до 3-годишна възраст – 78 лв.; за лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; за самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още