IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 20 хил. от новите безработни са от хотелиерството и ресторантьорството

40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица

13:13 | 23.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента, или близо 20 хиляди души, са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на КНСБ. От синдиката алармират, че близо 40 на сто от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица. 

Според данните на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството с около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от тази сфера, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов по БНР.

Той цитира последни данни, според които хората, които работят на минимална заплата в този отрасъл, са около 38%.

Най-много хора работят на минимална заплата в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Това означава и много ниско обезщетение за безработица - 60% от 560 лева или 60% от 610 лева, което е около 300 лева.

Всяка трета фирма, която е получила държавна помощ по схемата 60/40 за запазване на заетостта до 21 април, е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството и туризма, стаа ясно от публикувания от Националния осигурителен институт (НОИ) списък на одобрените тази седмица работодатели, които са компенсирани, за да запазят работните места във фирмите си.

Според данните над 37% от одобрените досега работодатели са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. 

Сред получателите са и редица туристически фирми, както и хотели и курорти. Черноморският курорт "Албена" получава за 158 свои служители малко над 105 хил. лева. Сред получателите са също "Гранд хотел Варна", хотел "Банкя палас", „Боровец хилс“,  балнеологичният център - "Камена".

Недоволство срещу Ангелкова

Междувременно в средите на туристическия бранш ескалира недоволството от липса на мерки за защита на бизнеса от сектора..

Обединение „Бъдеще за туризма“ ще депозира в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.

В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепят искането за оставка на министъра.

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки.

Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност. 

Към момента липсва адекватно законодателно решение, което да гарантира баланса между защитата на потребителите и запазване ликвидността на българските туроператори, смятат от организацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още