IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 200 хил. българи ще бъдат засегнати от военното положение в Украйна

Посланик Виталий Москаленко отрече военното положение да е предизборна тактика на украинския президент

12:58 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 200 хиляди български граждани, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат засегнати от 30-дневното военно положение, което влиза в сила от 9 часа тази сутрин, съобщи БНР. Действието му обхваща 10 области в страната, в това число Одеска и Запорожка област, където има компактна българска общност.

В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се обърнат за допълнителна информация. Съдействие може да бъде търсено и от българското Генерално консулство в Одеса. 

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, а тези, които са в страната, да следват инструкциите на местните власти, в това число на полицията и военните патрули. От ведомството предупреждават и за възможно въвеждане на комендантски час. Очаква се и засилен контрол по всички гранични пунктове.

Украинският посланик Виталий Москаленко увери, че на българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни
права и свободи.

"Ще ми бъдат гарантирани пълни права и свободи и, съответно, удоволетворение на всички техни национални
изисквания и потреби. Въвеждането на военното положение не означава, че всички клаузи или точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани", каза той.

Москаленко каза, че му предстои разговор с външния министър Екатерина Захариева. Посланикът отрече военното положение да е предизборна тактика на украинския президент, за да вдигне рейтинга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още