IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са ремонтирани с европари през 2019 г.

В ремонтите са вложени 255 млн. лева, дейностите продължават и през 2020 г.

12:53 | 29.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Снимка: архив Агенция "Пътна инфраструктура"

Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България, съобщават от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лева, допълва се в съобщението.

През тази година по оперативната програма са били ремонтирани 43 км от прохода "Петрохан" - важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път Враца - пещера Леденика, 9 км от околовръстния път на Ловеч (част от пътя Плевен-Ловеч), над 27 км от пътя Севлиево - Драгановци - Габрово, който осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.

С финансиране от програмата 10-километровият участък от пътя Пловдив - Асеновград вече е с магистрален габарит, с което е осигурен бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до магистрала "Тракия", летище Пловдив и индустриалния район в околностите на град Пловдив.

Ремонтирани са и близо 39 км от пътя Стара Загора - Раднево. Второкласният път осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с магистрала "Тракия" и е основна пътна артерия към енергийния комплекс "Марица Изток", посочва се в съобщението.

По програмата „Региони в растеж“ през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница - Самоков, свързващ ГКПП "Гюешево" с магистрала "Струма", с пътя София - Благоевград и магистрала "Тракия", на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен "Мелнишки пирамиди" с републиканския път Е-79, и други.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България тази година бяха ремонтирани 32 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград. Второкрасният път осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за Гърция.

През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния пътя Средногорци - Рудозем и се предвижда да започне строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт "Рудозем – Елидже".

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през 2020 г. ще започне основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9,3 км от пътя Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от пътя Костинброд - Берковица – Монтана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още