IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30 общини не могат да обслужват дълговете си заради ниски приходи

Одит на Сметната палата установява с 210 млн. лв. нарастване на държавния дълг на общините през 2010 г.

16:04 | 21.05.12 г.
Близо 30 общини не могат да обслужват дълговете си заради ниски приходи

Близо 30 български общини, които през 2010 г. са поели нов държавен дълг, но поради липса на приходи не могат да го обслужват, ще трябва да преструктурират задълженията си до 2013 г. Други 82 общини също са затруднени при изплащането, тъй като размерът на плащанията по този заем надхвърля собствените им приходи с 30%.

Това сочи одитът на Сметната палата за състоянието на държавните дългове на общините в страната за периода от 2009 до 2010 г. Проверката установила, че през 2010 г. 101 общини са взели нови заеми, които ае вписани в Централния регистър на общинския дълг, наблюдаван от финансовото министерство.

Проверката показала, че сто деветдесет и две общини са обслужвали задълженията си в съответствие с договорените условия, а двадесет и две общини са просрочили плащанията си през 2010 г. Други двадесет и четири общини не са въвели в Централния регистър на общинския дълг навреме информация за обслужваните от тях дългове.

Общият размер на общинския дълг към края на 2010 г. надхвърля 842,4 млн. лв., като само за една година той се е увеличил с 33%, или с над 210,2 млн. лв., сочи още докладът на палатата. Проверката за 2010 г. установява, че направените от общините плащания надхвърлят 152,2 млн. лв., а просрочените плащания достигат 1,5 млн. лв.     

Одитът за 2010 г. показва още, че 32 общини са увеличили през 2010 г. общинския си дълг с повече от 50 на сто спрямо предходната година. В други 22 общини е отчетено двойно нарастване на този дълг.

Поддържаната в регистъра информация не позволява да се определят причините за значителното нарастване на размера на дълга, водещо до повишаване на риска за обслужването му в средносрочна перспектива, поясниха от Сметната палата.

От палатата припомнят, че според Закона за общинския дълг кметовете трябва да вписват в регистъра освен решенията на общинските съвети за поемането на съответния дълг, също и неговата срочност, евентуалните промени в срочността, амортизационната схема на дълга, както и случаите на над 30-дневна забава в обслужването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още