Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

Задължителната регистрация на трудовите договори не решава проблема с укриването на осигуровки, според експерт

Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

Снимка: Pixabay

България, заедно с Хърватия, е отличник на Балканите по "светла" икономика. Това коментира Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира последното проучване на Центъра за сивите практики на пазара на труда.

Резултатите от проучването показват, че 27% от заетите у нас по накакъв начин участват в скритата икономика, като крият доходи в различна степен.

В момента в България почти няма хора, които да работят без трудов договор, отчете Ялъмов, позовавайки се на проучването. Това беше един от успехите на България преди време, когато регистрацията на трудови договори стана задължителна, добави той. 

По думите му това обаче не решава проблема с укриването на осигуровки. Около половината от заетите в "сивия" сектор крият някакви осигуровки, посочи експертът. 

Още по темата

Все пак разликата в доходите в "светлата" и "сивата" част на икономиката е една и съща - работниците не спечелват кой знае какво, като крият, допълни той. Ялъмов подчерта, че това е техният рационален отговор на недоволството им срещу лошото качество на услугите, които получават от държавата срещу осигуровките си.

По отношение на скритата икономика данъчната тежест не е основният проблем, каза експертът. Там където данъците са високи, скритата икономика е най-ниска, каза той даде пример с Хърватия.

ЦИД препоръчва на политиците „да оправят” здравната и осигурителната система и тогава хората ще започнат да плащат повече.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2176   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 3 години
Изглежда авторите на данъчно-осигурителната система в България сега не са така активни, както когато се въвеждаше въпросната. А когато се върна назад и видя какво пише в анализите на ИПИ, то не е край на сивата икономика, извънземен икономически ръст, стабилни публични финанси и съществен ръст в доходите на хората. Нищо от това не е факт! Не случайно са така мълчаливи. Крият се в мишите си дупки, докато народът бере плодовете на неолибералните им експерименти. *** продажническа твар?
1
 
4
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Тодор Ялъмов явно не е в час - почти нямало хора да работят без трудов договор??? Повечето строителни майстори са така, автотехниците - също, за земеделието и билкосъбирането пък да не говорим изобщо, сфери има доста - не ми се изброява.

Още от Икономика и политика
Директорът на Пирогов: Болниците се готвят за втора вълна на коронавирус наесен