IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 300 семейства са получили еднократна помощ след трагедията в Хитрино

Жертвите на инцидента са 7, а не 8, обяви Румяна Бъчварова на извънреден брифинг

09:30 | 12.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На 292 семейства вчера са раздадени еднократни помощи в размер на 325 лв., заяви по време на извънреден брифинг в Хитрино областният управител на Шумен Донка Иванова, цитирана от агенция „Фокус“. По думите ù и днес ще продължи раздаването на безвъзмездна финансова помощ на жителите в Хитрино. Координират се всички доброволчески инициативи, допълни Иванова.

Припомняме, че на 10 декември сутринта влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, се взриви на влизане в шуменското село. Проверяват се няколко версии за инцидента, включително висока скорост при навлизането в района на гарата и проблем със самата композиция.

По думите на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова, която също участва в брифинга, към момента жертвите на инцидента са 7, а не 8, както се твърдеше.

Предстои днес да бъде обявена набирателна банкова сметка за подпомагане на пострадалите и близките им. 
Според Бъчварова бедственото положение в Хитрино остава в сила. Влизането в евакуираното село е забранено, но жителите на селото ще бъдат допускани в къщите си, за да могат да си вземат вещи от първа необходимост. Те ще бъдат придружавани от полицаи. 

„Рискът на мястото на инцидента все още е голям. През цялата нощ се е работило интензивно - 5 цистерни са били източени, но остават още. Предстоящите действия трябва да бъдат много внимателни", обясни още Бъчварова.

Според директора на пожарната комисар Никола Николов продължават интензивните работи по претоварването на опасното вещество. Ще дойдат помпи и кранове от Румъния, защото Букурещ е по-близо. Започваме работа по премахване на контактната мрежа, обясни още той. Според него най-опасното към момента е обгазяването, което би могло да предизвика и взрив.

В ефира на Bulgaria ON AIR Евелина Шишманова, директор на РИОСВ – Шумен, обясни, че няма обгазяване на въздуха в село Хитрино, но не е препоръчително да се пие от водата в селото. По думите ù токът в населеното място е спрян, като целта е ако има струпване на газ и опасност от искра, да се предотврати пореден взрив.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи пред Нова ТВ, че до момента са разпитани 31 свидетели, направени са и 2 огледа. 

Вчера Министерски съвет реши 12 декември да бъде обявен за ден на национален траур за жертвите от инцидента в село Хитрино. 

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Е не виждаш ли - ще се открие сметка за подпомагане. То явно че държава няма, само не знам що още плащате данъци и осигуровки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"На 292 семейства вчера са раздадени еднократни помощи в размер на 325 лв."А какво беше обяснението за размера на тая "помощ"...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
ПОДИГРАВКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ 150 ЕВРО ЗА РАЗРУШЕНА КЪЩА ХАХАХХАХА И ОНЕЯ ПЕДЕРУНГЕЛИИ ОТ ЕВРОПАТА СТРАДАЛИ МИЛИНКИТЕ БИЛИ ПОКРУСЕНИ ТА ПРАЩАЛИ СЪЛЗИ НА ТИВАТА 4Е И НА НЕЯ МНОГО И ПУКА ХАХАХ И ТЕ СЕ ПРАВАТ 4Е ИМ ПУКА ЗА ТРАГЕДИЯТА ХАХАХАХХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още