IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканция

Тенденцията е свързана с ниския социалния статус, отчита проучване на „Маркет линкс”

10:59 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

37% от българите не могат да си позволят ваканция това лято. Това става ясно от съвместното национално представително проучване на bTV и „Маркет линкс”, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли по метода на прякото-лично интервю. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция са отбелязали, че ще го направят в България, 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основният избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина. „Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването. „Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни, но Гърция изпреварва страната ни по всички показатели. На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още