IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 50% от производителите на алкохолни напитки у нас - в сивия сектор

Само с инцидентни проверки няма как да се усъществява качествен контрол на производството, смята председателят на Националната лозаро-винарската камара

15:55 | 03.04.13 г.
Близо 50% от производителите на алкохолни напитки у нас -  в сивия сектор

Близо 50% от производителите на спиртни напитки у нас са в сивия сектор. Това заяви пред журналисти в Пловдив Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарската камара, съобщи "Фокус". Моллов присъства на откриването на XXI-вото издание на международното винаро-лозарско изложение "Винария".

По думите на Моллов, голяма част от алкохола, който се изконсумира у нас, се произвежда при нерегламентирани условия.

"В България реколтата от грозде е над 350 хиляди тона годишно, от тях над 150 хиляди тона отиват някъде, но никой не знае точно къде. Дали се изпиват при домашни условия, или се предлагат нерегламентирано на пазара, не може да се каже със сигурност, тъй като не се контролира. Смея да твърдя, че този алкохол отива в селските кръчми, кварталните кръчми, в all inclusive системите, по магистралите и пътищата", коментира Моллов.

Той посочи, че при легалните производители всичко това е ясно и няма как да стане грешка, но това, "което се вари в селските казани, няма контрол". В тази връзка той допълни, че при нелегалното производство няма как да бъде извлечен метиловият алкохол и човек може да се натрови.

Според Моллов само с инцидентни проверки не може да се осъществява качествен контрол на производството. Проверките трябва да бъдат планирани и системни.

Той посочи, че у нас около 100 са производителите на казани у нас. Чрез тях също би могло да се стигне до нелегалните производители на алкохол.

„Винария 2013” се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните и се организира от Международния панаир Пловдив и Националната лозаро-винарска камара. Тази година се представят 140 изложители от 13 държави. Щандове имат посолствата на Аржентина, ЮАР, Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още