IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 500 площадки за скрап за закрити за последните шест месеца

Фирмите от бранша протестират срещу правната мъгла около тяхната дейност

15:53 | 17.02.12 г.
Близо 500 площадки за скрап за закрити за последните шест месеца

От есента на 2011 година досега са закрити около 500 площадки за събиране на скрап от черни и цветни метали. Предстои да се прегледа съществуването на още най-малко 1500, съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова, предаде БТА.

Представители на бранша дадоха извънредна пресконференция по повод възникналите затруднения по изясняването на статута на фирмите, след като през миналата година бяха приети промени в Закона за управление на отпадъците, регламентиращи прелицензирането на заетите в бранша.

Според тези промени площадките за събиране на скрап се определят от общините в одобрените общи устройствени планове и то само на места, определени за складове и за производствена дейност.

Зад тези текстове се крие опасността от закриване на 1 900 от съществуващите 2300 площадки, каза адвокатът Иван Груйкин, представляващ Гражданската инициатива на фирмите търговци на скрап.

Той припомни, че площадките ще бъдат закрити, защото две трети от общините нямат одобрени планове. От 264 общини само десет имат ОУП за цялата си територия.

"Нито една фирма за търговия с черни и цветни метали няма потвърждение, че отговаря на новите изисквания на Закона за управление на отпадъците, тъй като до 15.02.2012 г., фирмите, трябваше да внесат документите си за прелицензиране в икономическото министерство”, припопомни и Владимир Димитров от асоциацията.

От бранша са притеснени и от проекта за нов Закон за управление на отпадъците, с който се забранява възмездното изкупване на отпадъци от черни и цветни метали.

С тези правила кражбите на метали няма да намалеят, коментира адвокат Груйкин. Той припомни, че фирмите и сега сигнализират органите на МВР за нерегламентирани площадки за събиране на метали, но няма реакция срещу нарушителите на закона.

От бранша смятат, че с приемането на новия закон, чието окончателно одобрение се очаква в близкия месец, има опасност да се загубят работни места не само в компаниите за скрап, но и в металургичните заводи, където се преработват металите.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още