IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 900 открити нарушения на трудовото законодателство

От средата на юни досега са направени общо 4333 проверки във фирми в цялата страна

12:09 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 900 открити нарушения на трудовото законодателство

Инспекторите на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) са установили 891 случая на работа без договори от общо 4333 проверени предприятия в кампания за законосъобразност на трудовите правоотношения, започнала в средата на юни в цялата страна. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Румяна Михайлова, отчитайки междинните резултати от кампанията.

В кампанията участват представители на НОИ, НАП и Агенцията по заетостта. Тя обхваща всички икономически дейности. Кампанията продължава.

За цялата минала година трудовите инспектори са установили при проверки 1063 случая без трудови договори. За всеки един от установените случаи на работа без трудов договор са съставени актове, отбеляза Михайлова, цитирана от БТА.

Констатираните нарушения по заплащането на труда са 2538. За отстраняването им са дадени 2138 задължителни за изпълнение предписания, като същевременно са съставени 400 акта.

Установените нарушения на работното време са 1551, за преустановяването им са дадени 1498 задължителни за изпълнение предписания. Съставените актове са 101.

Трудовите инспектори са констатирали 27 случая на приети на работа непълнолетни лица, без разрешение от инспекциите по труда. За всеки от тези случаи са съставени актове и са подадени сигнали до прокуратурата.

Работодателите правят опити да прикриват нарушенията на трудовото законодателство, включително със съгласието и съдействието на засегнатите работници, коментира Румяна Михайлова. Установено е и масово регистриране на трудовите договори в деня на проверката или ден преди това.

В много от случаите работодателите са се държали грубо с инспекторите, а охранителните фирми на предприятията са препятствали достъпа на проверяващите.

Регистрирано е масово въвеждане на 4-часов работен ден при реално полаган 8- или 12-часов труд. Инспекторите са установили и работа на предприятия през нощта, без това да се налага - пример за това са шивашко и дървообработващо предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още