IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираният електронен търг за лекарства няма да доведе до липса на медикаменти

Към момента лечебните заведения имат действащи договори за осигуряването на онколекарства

16:33 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жалбата в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу електронния търг за закупуване на онколекарства няма да остави пациентите без медикаменти, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Електронният търг за закупуване на противотуморни лекарствени продукти беше възобновен на 25 октомври и отново е блокиран от жалба, този път на „Софарма трейдинг“.

Спирането на процедурата няма да доведе до липсата на лекарствени продукти, тъй като към момента лечебните заведения имат действащи договори за тяхното осигуряване, посочват от министерството.

Освен това в Постановлението на Министерския съвет, с което е създаден централният орган за покупки в сектор „Здравеопазване“, изрично е записано, че лечебните заведения са длъжни сами да закупуват необходимите им лекарствени продукти до сключване на рамкови споразумения от министъра на здравеопазването.

На 10 ноември в антимонополния регулатор е постъпила жалба срещу електронния търг за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения.

Това е третата жалба срещу процедурата, припомнят от Министерството. Първите две окончателно са спечелени от Министерството на здравеопазването. Изложените доводи в третата жалба са същите като тези на другите, допълват от ведомството.

След като КЗК и Върховният административен съд се произнесат по подадената жалба, Министерството на здравеопазването ще възобнови обществената поръчка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още