IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: България се опитва да изчисти имиджа си със закон за борба с корупцията

Европейската комисия неведнъж призовава страната да реформира съдебната си система и да засили борбата с организираната престъпност

11:39 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Правителството на България одобри законопроект за борба с корупцията, опитвайки се да промени имиджа си на най-корумпираната страна в Европейския съюз и да преодолее възраженията на други страни членки в съюза, които са против влизането ѝ в Шенген, коментират Елизабет Константинова и Слав Оков в статия, публикувана в Bloomberg Terminal.

Кабинетът на министър-председателя Бойко Борисов одобри в сряда законопроект за създаването на комисия, която ще разследва лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси и ще позволява на властите да отнемат активи, които не съответстват на данъчните приходи, казва правителството в свое изявление. Остават съмненията обаче дали мярката ще успее да се пребори с корупцията, заради която България е на последно място в ЕС, заедно с Гърция, в глобалния индекс на Transparency International за възприятие на корупцията.

„Не очакваме значително изменение, което да доведе до кардинална промяна в борбата с корупцията“, казва Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на Transparency International, по телефона. „Новият закон ще даде твърде много власт на ръководителя на една мегаагенция, която ще има много разнообразни функции. Проектът е комбинация от съществуващи закони и е малко вероятно да доведе до сериозни подобрения“.

Европейската комисия неведнъж призовава страната да реформира съдебната си система и да засили борбата с организираната престъпност, откакто се присъедини към съюза преди десетилетие. Провалът да се постигне това накара някои страни от ЕС да отхвърлят опита на България да се присъедини към Шенген, макар че вече отговаря на техническите изисквания, коментират авторите.

Президентът Румен Радев разкритикува правителството на Борисов миналия месец, че прави твърде малко в борбата с престъпността. Той призова за радикални мерки, заявявайки, че възприемането на широкоразпространената корупция и провалът на съдебната власт да осъди високопоставени длъжностни лица прогонва външните инвеститори.

„Не може да има разбирателство в името на корупционен комфорт на управляващите, които и да са те“, каза Радев в сряда. „Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите."

Парламентът ще обсъди законодателството, заедно с друг проектозакон, предложен от опозиционната БСП, малко преди България да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през януари.

Според плана на кабинета властите ще могат да предявят иск пред съда за отнемане на незаконно придобитото имущество при несъответствие от над 150 хил. лв. между имуществото и нетния доход на проверявания.

Доходността по доминираните в евро държавни облигации на България с матуритет 2024 г. спадна с 3 базисни пункта до рекордно дъно от 0,849% в края на търговията в София в сряда, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още