IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Дянков е отклонил 2 млрд. лв. от здравната система за други разходи

Лекари и пациенти поискаха оставката на финансовия министър заради провала в здравната политика

13:35 | 19.11.12 г. 2
БЛС: Дянков е отклонил 2 млрд. лв. от здравната система за други разходи

За последните две години от системата на здравеопазването към други пера са отклонени близо 2 милиарда лева, алармираха съсловни и пациентски организации, като посочиха, че състоянието на здравеопазването е катастрофално и е пред срив, предаде БТА. 

Около тази позиция се обединиха представители на Българския лекарски съюз (БЛС), на Българския зъболекарски съюз (БЗС), на Българския фармацевтичен съюз (БФС), както и на четири пациентски организации.

Ръководството на лекарското съсловие е изпратило днес писмо до премиера Бойко Борисов с молба финансовият министър Симеон Дянков да бъде освободен от поста му, тъй като оставането му на тази длъжност "вече е опасно", съобщи председателят на организацията д-р Цветан Райчинов. По думите му непрекъснато парите за здраве на българските граждани се отклоняват и усвояват за други цели.

Райчинов припомни, че в три писма от БЛС до министър Дянков съсловната организация е настоявала да получи отговор за какво се използват средствата, натрупани от здравни вноски и кой управлява 9 млн. лв. излишък, останал в Националната здравноосигурителна каса за миналата година. БЛС не е получил отговор на тези въпроси, допълни д-р Райчинов.

„Ние нямаме искане, а имаме молба към господин премиера – нека освободи този човек, имам предвид г-н Дянков. Всичко, до което той се докосне, се руши. Той е вреден за държавата и за здравето на нацията”, каза председателят на БЛС.

„Ако през следващата година има хаос и неясноти в здравеопазването, свалям всякаква отговорност от лекарите за това“, каза още д-р Райчинов и добави, че поради липса на определени наредби от страна на Министерство на здравеопазването се забавят преговорите със здравната каса за Националния рамков договор за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Спокойно де! Факт е че Серюгата ще се върне на бял кон! Да те питам кви ще ги пееш тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Гербаджиите крадат та се късат - такова чудо не е имало и при Беров и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още