IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС няма да отстъпи за намаляване на цените на клиничните пътеки

От лекарската организация твърдят, че дефицит в здравния фонд няма да има

09:29 | 01.06.15 г.
БЛС няма да отстъпи за намаляване на цените на клиничните пътеки

Българския лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи с предлаганото от Здравната каса намаление на цените на клиничните пътеки. Това каза пред БНР д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на организацията.

Днес съсловната организация има среща с ръководството на НЗОК за обсъждане на идеята на здравния фонд да се намалят цените на пътеките, след като стана ясно, че отново в НЗОК се очертава дефицит. Едно от предложенията за намаляване на този дефицит е именно понижението на цените.

От БЛС твърдят обаче, че дефицит във фонда няма да има и се позовават на данни на НЗОК за първото тримесечие. Справка за изпълнението на бюджета на Касата за първото тримесечие на 2015 година, предоставена на лекарския съюз, сочи, че за първична медицинска извънболнична помощ 23% от бюджета е изпълнен. Според Йорданов това означава, че при приравнено към края на годината там дефицит няма да има.

При специализираната извънболнична помощ – изпълнението е 24,4%, което също означава, че към края на годината дефицит не се очаква. За медико-диагностична дейност разходът на средства е едва 21,5%, посочи още експертът. За болнична помощ по клинични пътеки разходът е 26,9%.

Д- р Йорданов посочи данни и от друга справка на НЗОК – за разходите за болнична помощ за първите 4 месеца на годината.

Прави впечатление, че за лекарствените продукти за домашно лечение преразходът е близо 40%. За болнична медицинска помощ разходът е 35%.

„Виждайки тези цифри, се оказва, че там, където има регулация, т.е. в първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ, там преразход на лекарства няма“, коментира той.

Председателят на Акредитационния съвет е категоричен, че БЛС няма да се съгласи да се намалят средствата за клинични пътеки, които са недофинансирани, при положение, че разходите за лекарства нямат лимит и те неконтролируемо растат.

След днешните преговори от Здравната каса ще решат дали да отпуснат исканите 67 млн. лева допълнителни пари за болниците. 102 болници са поискали актуализиране на годишните си бюджети. За тази цел се налага намаляване на цените на клиничните пътеки, съобщи управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов миналата седмица.

Анализ на НЗОК показва, че при тези темпове на растеж (на обемите извършена медицинска дейност, бел. ред.) би трябвало цените на клиничните пътеки да се намалят с 13 на сто, коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още