IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БМФ Порт Бургас" проучва дали да инвестира в специализиран зърнен терминал

В пристанище "Бургас Изток 2" товарят със зърно кораби за Саудитска Арабия

16:14 | 25.07.13 г.
"БМФ Порт Бургас" проучва дали да инвестира в специализиран зърнен терминал

„БМФ Порт Бургас” възнамерява да инвестира в изграждането на модерен специализиран зърнен терминал, но тепърва ще се правят пазарни проучвания, съобщи изпълнителният директор на дружеството к.д.п. Жорж Дерелиев.

В пристанище „Бургас Изток 2”, което беше дадено на концесия на „БМФ Порт Бургас” (собственост на "Параходство Български морски флот" АД ), в момента се товарят със зърно дълбоководни кораби и така се улеснява търговията, информира концесионерът.

На Терминал 2А се обработва кораб с 62 000 т пшеница за Саудитска Арабия. Терминалът беше построен, за да обслужва „Кремиковци”. След като металургичният комбинат спря да работи, съоръженията останаха неизползвани. Съществуващите мощности – кранове и складова база сега са преобразувани и терминалът е одобрен за товарене на зърно.

По информация на концесионера за първи път у нас кораби от типа панамакс (това са плавателните съдове, чиито максимални размери позволяват преминаване през Панамския канал) се товарят с пълен капацитет.

От началото на активната жътвена кампания 4 големи зърновоза са преминали през порта и са били натоварени съответно с  42 000 т за Израел,  55 000 т  за Испания, като още един кораб от този тип чака за обработка.

Досега в пристанищата във Варна и Бургас ограниченията са били - газене до 11 метра, а корабите са товарени максимално с 50 000 т.

По данни на концесионера в Черноморския басейн с пълен капацитет корабите са били натоварвани само в Констанца и в някои украински пристанища, като това е предпочитаният вариант от търговците, тъй като така се снижава транспортният разход. В резултат се е налагало произведено в България зърно да бъде транспортирано до Констанца, коментират зърнопроизводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още