IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ допуска влошени условия за външната търговия поне до март 2016 г.

Икономическият растеж ще остане близък до наблюдавания до средата на 2015 г. заради слабата активност и търговия в глобален план, прогнозира централната банка

12:12 | 16.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	По-ниската глобална икономическа активност и по-слабата световна търговия са сред причините за очакваното влошаване на българската външна търговия.&nbsp;<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

По-ниската глобална икономическа активност и по-слабата световна търговия са сред причините за очакваното влошаване на българската външна търговия. Снимка: Архив, Ройтерс

До края на тази година и в началото на 2016 г. условията за външната търговия на България ще се влошат, а прирастът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще остане близък до наблюдавания през първата половина на 2015 г. Това прогнозира Българска народна банка (БНБ) в своето трето за тази година тримесечно издание „Икономически преглед“.

Икономическият екип на централната банка прави тази своя оценка на база очаквания по-слаб растеж на глобалната икономическа активност и на световната търговия през 2015 г. спрямо 2014 г.

Допусканията са, че това вероятно ще доведе до по-слабо нарастване на годишна база на външното търсене на български стоки и услуги през четвъртото тримесечие на 2015 г. и през първото тримесечие на 2016 г. Прогнозата на БНБ се подкрепя и от очакванията за динамиката на цените на основните суровини и храни, които да продължат да падат.

Независимо от тенденциите към забавяне на растежа на световната икономика и към понижаване на международните цени на основни групи стоки износът и вносът на България в номинално изражение нарастват на годишна база, посочват от БНБ, като се позовават на данните от платежния баланс към края на август.

Общо за периода януари-август 2015 г. номиналният износ на стоки се покачи с 9,1% на годишна база, а номиналният внос на стоки – с 3,7%, вследствие на което дефицитът по търговския баланс намаля. Последните данни на Националния статистически институт, показаха, че за периода януари-октомври 2015 г. ръстът на износа е вече 5,9%, а този на вноса - 1,1%. За десетте месеца на годината дефицитът по търговското салдо се свива с 26,3% на годишна база.

Според БНБ краткосрочните конюнктурни индикатори през третото тримесечие на 2015 г. дават смесени сигнали за развитието на икономиката.

От една страна, оборотите в търговията на дребно отбелязват спад на верижна база, както през второто, така и през третото тримесечие на 2015 г. От друга страна, има предпоставки да се очаква нарастване на потреблението на домакинствата през следващите тримесечия – индикаторът за доверие на домакинствата се запазва на сравнително високо равнище, растежът на компенсацията на един нает се ускорява, а равнището на безработица продължава да се понижава, посочва БНБ.

„При запазване на положителни нагласи на домакинствата и възстановяване на пазара на труда може да се очаква частното потребление да нараства на верижна база през четвъртото тримесечие на 2015 г. и през първото тримесечие на 2016 г. Положителни нагласи и очаквания на бизнеса биха се отразили в нарастване на частните инвестиции. Правителственото потребление се очаква да се повиши със слаби темпове през същия период. Вносът на стоки и услуги се очаква да се увеличи с малко по-високи темпове от износа на стоки и услуги“, оценява БНБ икономическата ситуация.

Според описаната динамика централната банка предвижда верижният растеж на БВП през четвъртото тримесечие на 2015 г. и през първото тримесечие на 2016 г. да остане близък до наблюдавания през първата половина на 2015 г. През второто тримесечие на тази година верижният растеж на реалния БВП се забави спрямо предходното тримесечие и възлезе на 0,5%.

Основен положителен принос за растежа на БВП пък БНБ очаква да има нетният износ и в по-малка степен - частното потребление и инвестициите в основен капитал, но външната среда продължава да бъде източник на несигурност.

„По-бавни от очакваните темпове на растеж при основните ни търговски партньори биха допринесли за по-нисък икономически растеж у нас, докато положителен принос за растежа би имало по-дълго от очакваното задържане на международната цена на петрола на ниски нива, което може да стимулира потреблението и да намали производствените разходи на фирмите. Ако фирмите продължат да бъдат предпазливи относно инвестиционната си политика и очакваното възстановяване на частните инвестиции се отложи, то това ще се изрази в по-нисък от очаквания икономически растеж“, прогнозират от БНБ.

Графика: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Статии от последните месеци, включително и в настоящият форум, са много тематично ориентирани.Мерки за допълнителни резерви на банките, мерки свързани с надзора, очаквания за влошени условия, данни за потребителско търсене, понижени средни доходи, допълнителни заеми при изчерпан бюджет, страхове за спиране на европейски фондове и прочие и прочие "страхове". Ам` то да не `земе да стане пък наистина страшно бре мааму стара.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
До тогава ще видиш поредната баММка исгърмяла а натам ти е ясно какво следва:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
До тогава ще видиш поредната баММка исгърмяла а натам ти е ясно какво следва:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Явно БНБ допускат негативното влияние на пирамидата на Цецо Василев да продължи поне до март 2016! Впрочем до тази дата може и да видим фараона Цветан Василев в затвора! А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още