IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ е научила от медиите за решението за облагане на доходите от лихви

Обръщаме се към всички да не се спекулира с възможното влияние на мярката върху стабилността на банковата система, се казва в изявление на институцията

20:55 | 10.10.12 г. 3
<p>
	Министърът на икономиката Симеон Дянков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката Симеон Дянков. Снимка: Ройтерс

От Българската народна банка (БНБ) заявяват, че не са информирани предварително за обявеното от министъра на финансите Симеон Дянков правителствено решение за облагане на доходите от лихви по депозитите на граждани с 10%.

От банката добавят, че не са участвали в такива дискусии и научават за решението от медиите. Всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта, се посочва в съобщението.

"Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания, като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка", посочват от БНБ.

Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система, се казва в съобщението.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло.

От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас, добавят от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Егати и координацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nikolov
преди 11 години
ами аз смятам, че ефекта ще е никакъв ... на първо четене се сещам за една банка дето дава 3,5 % лихва по разплащателна сметка (която сметка е и картова разбира се) за какъв депозит става въпрос при картовите и разплащателни сметки ?!?!?! няма депозит тук ... просто банките ще измислят нови продукти, които ще се наричат "Ваша сметка" или "Моя сметка", изрично ще запишат че е разплащателна или картова, в договора "депозит" няма да се споменава, но пък ще начисляват някакви прилични лихви за тези си НОВИ продукти ... които няма да бъдат "депозити" ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 11 години
По принцип намаляването на доходността от лихви може да се разглежда като катализатор на капиталовия пазар. В случая не вярвам да има реално отражение на борсичката. Просто е едно доизцеждане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още